Начало / Любопитно / Милион долара струва свитък със стихове на Шарлот Бронте

Милион долара струва свитък със стихове на Шарлот Бронте

Ръкописът дълго време се смята за изчезнал

91114529

Създателката на „Джейн Еър” пише стиховете, когато е на 13. Ръкописът, наречен Book of Rhymes, е буквално миниатюрен, тъй като става дума за мъничко книжле – по-скоро тефтерче, което е високо десетина сантиметра. Страниците му пък са 15.

За последно ценният свитък се появява преди повече от сто години – през 1916-а. След това обаче изчезва и мнозина познавачи на делото на Шарлот Бронте го смятат за безвъзвратно изгубен. Сега обаче ръкописът беше изтъргуван на антикварния пазар в САЩ – при това за внушителните 1,25 млн. долара. Смята се, че това е най-голямата сума, платена за творба на британската авторка.

Купувач е британска благотворителна организация, която смята да предостави свитъка на музея на фамилията Бронте в графство ЙоркширFriends of the National Libraries, както се казва организацията, си е поставила за цел да прави достъпни документи с общонационално значение, попаднали в частни ръце.

Музеят на сестрите Бронте е уреден в енорийството на техния баща, който е бил свещеник. Точно там те пишат най-знаменитите си творби

charlotte

Възхитени сме от факта, че ще получим толкова изключителен и неочакван дар, като благодарим за великодушието на тази благотворителна организация и на всички нейни дарители”, не скрива въодушевлението си уредникът на музея Ан Динсдейл. Тя добавя още: „Винаги е много емоционално, когато нещо, принадлежало на фамилията Бронте, се връща обратно у дома.”

Самата авторка на ръкописа – Шарлот Бронте, е родена през април преди 206 години. Появява се на бял свят в Западен Йоркшир. Учи в Кован Бридж в Ланкашир – там се обучават деца на духовници. После Шарлот описва кошмарното училище в своя роман „Джейн Еър”. Лошите условия там всъщност се превръщат в причина за смъртта на две от четирите сестри на бъдещата писателка.

Шарлот и сестрите ѝ Ан и Емили оставят незалечима диря в британската и световната литература. Но за жалост, съдбата им е тъжна. Самата тя си отива едва на 38 – при това бременна. А ореолът ѝ е жив и до днес.

Лира.бг по материали от БиБиСи

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …