Начало / "Четящият човек" / Книги с аромат на май – „Вийет“ от Шарлот Бронте

Книги с аромат на май – „Вийет“ от Шарлот Бронте

Сюжет за това как се градят характери

villette

Романът е последният за краткия, продължил 38 години живот на Шарлот. Сложната сюжетна линия съдържа и много биографични преживявания на сестрите Бронте. Изтънчена и задушевна едновременно – това е „Вийет“.

Главната героиня Люси Сноу опитва да осъзнае любовта, която е преживяла, като в същото време иска да се справи с ревността си. Заедно с това изпитва и направо необуздан стремеж към независимост. Точно заради тази характеристика на героинята критиците от времето на Шарлот Бронте приемат романа и с мъничко резерви – заради тази неограничена свобода, която авторката подарява на героинята си.

Люси обаче може би ще се окаже жертва на любовта си – защото нали точно това чувство замъглява разума като никое друго… Емоциите, които героинята изпитва, позволяват на Шарлот Бронте да вникне надълбоко в психиката ѝ. Заедно с това тя разсъждава върху умението ни да живеем в самота. Именно тази драматична сила на книгата я прави близка и до големия роман на Шарлот – „Джейн Еър“.

Хубаво е обаче да се има предвид, че „Вийет“ се появява и като реакция на нещастието, което сполетява фамилията Бронте. На практика Шарлот остава последния жив представител на семейството и преживява тежко загубата на своите сестри и брат. Пишейки „Вийет“, тя използва и материал от една своя неуспешна книга – „Учителят“, която в крайна сметка също бива отпечатана, но едва след сериозна редакция, когато писателката вече не е между живите.

„Вийет“ се радва на добър прием – и изобщо, книгата бележи един кратък период на щастие за Шарлот Бронте. Точно преди публикуването на книгата тя получава предложение за брак и в крайна сметка го приема. Дори се влюбва в своя ухажор – Артър Бел Никълс. И всичко внезапно свършва.

Джордж Елиът казва за книгата, че е по-добра и от „Джейн Еър“. След десетилетия и Вирджиния Улф посочва именно „Вийет“ като най-добрия роман на Шарлот Бронте. А от страниците лъха атмосферата на английската провинция. После действието се пренася във фиктивен град, наподобяващ например Брюксел. С готическа атмосфера, в която героинята има да изживее много. Просто роман като за май.

35278163_418321072016665_2548197619906117632_n

„Вийет“  бележи кратък период на щастие за Шарлот Бронте – от книгата лъха на английската провинция; после всичко става готическо. Просто роман като за май

Текст: Красимир Проданов
Илюстрации: „Уикипедия“, Penguin Random House и Bethany Looi

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …