Начало / Любопитно / Пригответе се за сису, следващата голяма скандинавска лайфстайл тенденция

Пригответе се за сису, следващата голяма скандинавска лайфстайл тенденция

vb7270Внимание, приятели! Ако все още си угаждате с хюга или люка, трябва да си наваксате със скандинавските лайфстайл тенденции.

Можете да продължите да се занимавате и с двете, разбира се. Изглеждат като много положителни подходи към живота, но ако сте решили да се отдадете само на най-новото от Скандинавския свят, трябва да научите за сису.

Сису по същество означава да имаш някакъв „пожар в корема“. Става дума за упоритост, сила, издръжливост и смелост.

Така че това е малко по-различно от лайфстайл тенденциите, с които може би сте свикнали от рода на плетени чорапи и камина.

Най-добрата книга, която ще ви помогне да постигнете сису и да пренесе ползите от него в живота ви е „Сису: Изкуството на финландската смелост“ от Джоана Ниланд (Sisu: The Art of Finnish Courage от Joanna Nylund), която описва сису като „вътрешна сила“.

Основната идея е самоувереност и сила, която може да се приложи във всички области на живота ви − благополучие, работа, щастие, взаимоотношения.

Например да практикувате трекинг в гората, когато е адски студено или да направите първата крачка с човека, когото харесвате или да решите да продължите напред в моменти на беда и нещастие.

Сису няма да ви даде същите усещания за топлина и уют като хюга, но ще ви даде дълбоко чувство на удовлетворение и радост от факта, че контролирате живота си и решавате собствената си съдба.

„Тази древна финландска дума описва поведение повлияно от кураж, устойчивост, упоритост, висок дух и постоянство“ – обяснява Джоана Ниланд. Тази ключова психологическа компетентност дава възможност за изключителни действия във времена на бедствия.

„Да имаш сису придава допълнително измерение на честност, почтеност и смирение.“

Книгата ѝ подсказва, че придобивайки сису ще можете да посрещнете предизвикателствата на живота с нова устойчивост, да подобрите благосъстоянието си, да разрешите конфликти, да постигнете своите фитнес цели. Всичко това звучи доста добре, нали?

Ако искате да се съсредоточите върху работата си, задайте си предизвикателства, които насърчават говоренето за това, в което вярвате, установявайки почтеност и не приемайте никакви глупости.

Ако сте заинтересувани от ползите за здравето и благополучие, не приемайте никакви оправдания, да не излизате навън и да не се занимавате с физически дейности − отидете на поход на висок хълм, гмурнете се в студен басейн и правете неща, които ви плашат.

А за емоционални ползи, отделете време за себе си; разберете за какво наистина ви е грижа, какво искате да постигнете и какво сте твърдо решени да преодолеете.

Подходете към всички тези области с всеотдайност, упоритост и страст. Можете да го направите!

 

Материала подготви Селман Мумджу от „Хеликон Пловдив – Център“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

210651_b

„Почти перфектните хора“ – една скандинавска утопия

Йоанна Йосифова, „Хеликон-Съборна“ Какво знаем ние за скандинавците и техните държави? Е, аз поне не …