Начало / България / Акцентите на декември – каре бестселъри

Акцентите на декември – каре бестселъри

Четирима силни играчи на финалната права – това са книгите, които през декември стоят на предна позиция във всеки „Хеликон“.

файл за изтегляне Те създават уют, внушават мистика, излъчват грижа и копнеж за любов. Нищо не е толкова скъпо, колкото чувствата, според романа „Коледа в Тифани“ на Карън Суон. Книгата е първа част от трилогия, донесла световна известност на британската авторка, впрочем бивша модна журналистка, която познава лукса и фалша на мегаполисите. Както в предишните ù романи – „Римска тайна“, „Парижка тайна“, и „Перфектният подарък“, тук също акцентът е върху стойността на отношенията за сметка на удоволствията, дори преживени като вечен купон. Карън праща главната героиня на отрезвяваща разходка за една година в различни градове на света. В Ню Йорк, Париж и Лондон тя трябва да лекува своята наранена от изневяра душа. Бърборенето с всяка от приятелките ù напомня „Сексът и градът“, и това, което дава заряд на текста, е именно новото начало на връзки с интересни хора.

Подаръчното томче „Моят хюга дом“ идва от един не по-малко атрактивен мъж – Майк Викинг. Той  управлява „Институт за изследване на щастието“ в Копенхаген, преди е работил в Министерство на външните работи на Дания и знае как да представи страната си пред света, още повече че в последното десетилетие социологически проучвания я наредиха сред най-щастливите нации. А философията „хюга“, на която Майк Викинг посвещава вече трета книга, е непреводима с една дума, тя съдържа в себе си всички големи и дребни детайли, които правят заобикалящата среда по-уютна, като в типичен датски дом, без непременно обитателите му да тънат в изобилие. Затова авторът ни насочва към дизайна и разположението на мебелите, подредбата на вещите, начина, по който пада светлината или е сервирана храната на масата вкъщи. Хюга създава впечатление за близост на места, в които хората чувстват сигурност, и могат без изненади от стрес да поседят заедно на чай, сладки приказки или просто да помълчат.

В началото на ковид пандемията и Стивън Кинг се запитал какво да напише, за да се почувства щастлив. Тогава „кралят на ужаса“ измислил романа „Приказка“, в която главният герой – тийнейджър, е толкова привързан към едно куче, че е готов да мине през свръхестествен портал в други светове, за да спаси любимеца си. Реалността по жесток начин отнема живота на хората, които трябва да полагат грижи за момчето – майката загива в катастрофа, бащата се пропива, старият стопанин на кучето също умира, а двете осиротели създания – младият човек и животното потъват в магична схватка между добро и зло. В този смисъл книгата прилича на класическа приказка, но едновременно с това е доста модерна, защото героят, от чието име тече действието, си поставя конкретни цели и ги преследва упорито. Това му помага да порасне, особено когато разбира, че няма от какво да се срамува, ако не е успял, стига да е направил всичко по своите сили. „Приказка“ напомня „Талисманът“ – друг любим роман от Стивън Кинг.

С още детска вяра в чудото завършва нашето прелитане над декемврийските акценти. „Момче на име Коледа“е популярен, обичан и екранизиран роман от британеца Мат Хейг. Авторът нашумя с  мемоарната си книга „Причините да останеш жив“, защото показва оптимизъм чрез преодоляване на сериозни житейски трудности. „Момче на име Коледа“ може да се чете като историята за раждането на Дядо Коледа, когото хората по света наричат по свой начин, на езика, на който говорят, но същността на легендата е една – някъде в студения север малко момче губи баща си по време на експедиция и отказвайки да приеме този факт, винаги ще търси своя идеал с надеждата, че е жив, защото го обича, а  пътят му от детството до старостта по-добре да мине сред елфи, отколкото сред злодеи.

Хубави книги изпращат 2022 г. Четете ги и занапред, в мир и с плам в очите, преживявайте историите им първо в себе си, после ги споделяйте :)

Людмила Еленкова

Прочетете още

Dil2

Чудесата преди Коледа започват с Макс Фърнсби

Името му ще става все по-любимо и за нашите малчугани История като тази съдържа всички …