Начало / Критика / „Почти перфектните хора“ – една скандинавска утопия

„Почти перфектните хора“ – една скандинавска утопия

Йоанна Йосифова, „Хеликон-Съборна“

210651_bКакво знаем ние за скандинавците и техните държави? Е, аз поне не знаех много, освен че Туве Янсон от Хелзинки, е измислила Муминтролите, че тази страна е като фабрика за страхотна метъл музика, природата е уникална, и там живее особен народ…

Както, че Финландия разполага с най-много езера в света, Норвегия пък добива петрол и Северното сияние е неописуемо красиво, а хората по тези земи са великани. Още някои дребни неща, известни на всеки – Лапландския дядо Коледа, например.

“Почти перфектните хора” е забавна книга! В нея авторът Майкъл Бут споделя впечатленията си от това, какво е да си датски гражданин (ежедневна консумация на свинско и долнопробна бира, сплотеност и мързел), защо Финландците са толкова дръпнати, защо норвежците обличат странните носии bunad на 17 май – техният национален празник, как исландците банкрутират, какво се случва в Швеция и защо тези държави не се харесват помежду се. Обяснява ни също датското понятие „Хюга“ и шведското “Лагом”. На кого и по какъв начин му хрумнало да заяви, че с Дания начело скандинавските страни са най-щастливите в света.

Наистина, на един чужденец твърдението би могло да се стори странно. Северняците обичат да се предреждат на опашките, да поставят себе си пред другите, да се наливат с антидепресанти и алкохол, Финландия държи първенство в статистиката за най-висок процент на самоубийства в световен мащаб. Образованието в Дания, ако не е в частно училище, е смятано за доста повърхностно. Процентът на онкоболните там надвишава този във Великобритания.

Въпреки всичко, проучване показва, че “82% от датчаните са напълно удовлетворени от живота си, а едва 1% се мислят за “нещастни”, като общата им оценка по десетобалната скала е 7.9%.” Какво е бъдещето на едни презадоволени страни и докога ще трае тяхната идилия? Мненията по темата са учудващо сходни.

“Почти перфектните хора. Отвъд мита за скандинавската утопия“ е леко, пълно с факти четиво. С премерена доза хумор Майкъл Бут отговаря на въпроси, които често си задаваме за тези интересни, скромни щастливци.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktown_fj_rland_christine_baglo_cropped_bc3d5bfc-d729-4a9b-a388-d905eb275c4a

10 имена от норвежкия литературен феномен

Северната страна произвежда бестселъри с лекота Скандинавските книги лека-полека се превърнаха във фактор, като всеки …

2 Коментари

  1. Maria Ivanova

    Книгата „Почти перфектните хора – една скандинавска утопия“ от Майкъл Бут, която разпространявате, е много интересна, но горещо препоръчвам да се чете в оригинал, на английски. Българският й превод от A & T Publishing Ltd е с толкова много правописни и пунктуационни грешки, че не просто дразни, а пречи на възприемането на смисъла на изреченията. Това е отвратителна практика на българските издателски къщи да си спестяват разходи като не наемат коректори. П.П. Колкото повече чета, толкова по-често си мисля, че е превеждана с помощта на Google Translate.

  2. Да, докато я чета, абсолютно същите мисли ми минават и на мен през главата. Преводът е с ужасно много грешки и заради това ми е все по-неприятно да продължавам с чететето!
    Чудя се как въобще е издадена книгата? Не я ли четат преди това?
    Неграмотни книгоиздатели. Това си е нелепо словосъчетание, но в случая важи с пълна сила!
    Жалко. Книгите би трябвало да образоват.