Начало / Критика / „Почти перфектните хора“ – една скандинавска утопия

„Почти перфектните хора“ – една скандинавска утопия

Йоанна Йосифова, „Хеликон-Съборна“

210651_bКакво знаем ние за скандинавците и техните държави? Е, аз поне не знаех много, освен че Туве Янсон от Хелзинки, е измислила Муминтролите, че тази страна е като фабрика за страхотна метъл музика, природата е уникална, и там живее особен народ…

Както, че Финландия разполага с най-много езера в света, Норвегия пък добива петрол и Северното сияние е неописуемо красиво, а хората по тези земи са великани. Още някои дребни неща, известни на всеки – Лапландския дядо Коледа, например.

“Почти перфектните хора” е забавна книга! В нея авторът Майкъл Бут споделя впечатленията си от това, какво е да си датски гражданин (ежедневна консумация на свинско и долнопробна бира, сплотеност и мързел), защо Финландците са толкова дръпнати, защо норвежците обличат странните носии bunad на 17 май – техният национален празник, как исландците банкрутират, какво се случва в Швеция и защо тези държави не се харесват помежду се. Обяснява ни също датското понятие „Хюга“ и шведското “Лагом”. На кого и по какъв начин му хрумнало да заяви, че с Дания начело скандинавските страни са най-щастливите в света.

Наистина, на един чужденец твърдението би могло да се стори странно. Северняците обичат да се предреждат на опашките, да поставят себе си пред другите, да се наливат с антидепресанти и алкохол, Финландия държи първенство в статистиката за най-висок процент на самоубийства в световен мащаб. Образованието в Дания, ако не е в частно училище, е смятано за доста повърхностно. Процентът на онкоболните там надвишава този във Великобритания.

Въпреки всичко, проучване показва, че “82% от датчаните са напълно удовлетворени от живота си, а едва 1% се мислят за “нещастни”, като общата им оценка по десетобалната скала е 7.9%.” Какво е бъдещето на едни презадоволени страни и докога ще трае тяхната идилия? Мненията по темата са учудващо сходни.

“Почти перфектните хора. Отвъд мита за скандинавската утопия“ е леко, пълно с факти четиво. С премерена доза хумор Майкъл Бут отговаря на въпроси, които често си задаваме за тези интересни, скромни щастливци.

Прочетете още

ил.1.лагом

„Лагом”, новият тренд как да живеем през 2018 г.?

Докато концепцията „Хюга” беше актуална през последната година и нещо, има нова такава, която набира …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *