Начало / Свят / „Лагом”, новият тренд как да живеем през 2018 г.?

„Лагом”, новият тренд как да живеем през 2018 г.?

ил.1.лагомДокато концепцията „Хюга” беше актуална през последната година и нещо, има нова такава, която набира все по-голяма скорост и може би ще стане трендът на 2018 г. Това е т.нар. „Лагом”. Новият модел на живот е доста по-благоприятен към продуктивност за разлика от „уютния” си братовчед.

Според описанието му, този модел е основната тайна на добрия живот на шведите, що се отнася до високия им стандарт, щастието и продуктивността им. Вместо да се пренатоварваме с 60-часова работна седмица и после да не мърдаме цял уикенд, „Лагом” препоръчва пълноценен живот някъде по средата. Мотото на „Лагом” е: „не прекалено много, не прекалено малко, точно достатъчно”.

Ето как можете да приложите новата концепция в ежедневието си през идната година:

  1. ил.2.почивкаПочивайте регулярно

Въпреки, че навсякъде четем, че умът ни може да работи само определено време без почивка, някак си игнорираме този факт и постоянно се пренатоварваме. Независимо дали сте в офиса или вършите задачи из дома, „Лагом” препоръчва да си почивате поне 5 минути на всеки час свършена работа.

  1. ил.3.списък със задачиПравете си списъци със задачи, но бъдете реалистични

Не стресирайте организма си, като му давате прекалено много задачи за кратък период. Точно както значението на „Лагом”, списъкът ви със задачи не трябва да има нито прекалено много точки, нито прекалено малко. Ключът е в това да бъдете реалистични в целите си, за да можете по-бързо да ги постигате.

  1. ил.4.правете повече с по-малкоПравете повече с по-малко

Минимализмът гласи да не бързаме за никъде. Въпреки, че „Лагом” не промотира оскъдността, концепцията предлага скромен, функционален, но уютен и хубав живот.

  1. ил.5.самостоятелни заедноБъдете самостоятелни заедно

Духът на „Лагом” напътства да прекарвате повече време с любимите си хора. Въпреки това не се налага времето да бъде прекарано в движещи ситуации – физически, умствено или емоционално. Става дума просто да бъдете в компанията на другите. Прекарайте сутринта, четейки в леглото на партньора си или отидете на йога с най-добрата си приятелка.

  1. ил.6.грижа за себе сиКлючът е в грижата за себе си

Точно както „Хюга”, „Лагом” е изцяло за грижата за себе си. Все пак трябва да се обичаме и да правим всичко възможно да бъдем щастливи. Колкото по-труден и забързан става светът, толкова по-важно става да приоритизираме нещата на ежедневно ниво − това включва и да сме достатъчно силни да се отказваме от онези, които не вървят.

Превод Кристина Цонева, по материали от „House and Leisure”

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Finland_Flag_Sisu

Пригответе се за сису, следващата голяма скандинавска лайфстайл тенденция

Внимание, приятели! Ако все още си угаждате с хюга или люка, трябва да си наваксате …