Начало / Критика / По един Марковалдо за всеки!

По един Марковалдо за всеки!

Александра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша

209776_bМарковалдо, или сезоните в града“ е новата за българските читатели книга на Итало Калвино. Въпреки че е под формата на сборник с разкази, тя се доближава повече до роман от фрагменти, понеже всяка история разказва епизод от живота на един от най-чудатите и чаровни литературни образи, с които може да ви срещне книжният случай.
Героят Марковалдо е хамалин, но с душа на дете, един обикновен работник, който съпреживява с трепетна радост цъфтенето на дръвчетата,  мъничка, незабележима фигура, огряна от вътрешното сияние на нежност, твърде непонятна за хората наоколо. Неговият скромен живот е затиснат от теснотата на безброй задължения и винаги недостигащи за семейството пари. Всяка ситуация, в която попада, е истински дуел между простичките му мечти и вечно изменчивия късмет. Марковалдо е смешно-тъжен образ, градски Арлекин, който ни просълзява и усмихва едновременно. Той е цветната кръпка в сивотата на пейзажа и точно в тази различност се крие неговата неповторима, специална роля – понеже е извън механичния ритъм на ежедневието, може да си позволи да се посмее, да се полюбува на миговете, докато крачещите в строя ги подминават.
Понякога неговият живот лъкатуши волно между скучния, сериозен  ред и безграничните фантазии така,  както дете би карало велосипед на зигзаг по широк, равен път. Но толкова живо и действително застава пред читателите този герой, че  неусетно ни кара да се съобразим с  такта на странния му часовник, отмерващ усмивки, кокичета и птичи песни вместо минути.
Авторът Итало Калвино притежава забележителна дарба да открива свежи теми и в най-баналните произшествия, да използва думите лирично, красиво и с дълбоко познание – сякаш са билки, които лекуват с цвят и аромат. По този начин Калвино успява да ни предаде усещането, че и в нашия живот вълшебството е реално, тъгата е светла, а щастието винаги се оказва малко по-различно от картината в представите ни. Напомня ни да забелязваме житейските случайности – ако те могат да преобърнат проблемите в смях, а смеха в игла, която ни бодва дълбоко отвътре, значи са типичен марковалдовски знак.
И също, че е добра поличба да срещнеш някой Марковалдо в тъжен ден.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover-Kosmicheski-komedii-1

Космическите комедии на Калвино

Юлия ПЕТКОВА „И в дъното на всяко едно от тия очи се намирах аз, един …