Начало / Любопитно / Романите на Джейн Остин в електронна игра

Романите на Джейн Остин в електронна игра

ил.1.играТворбите на Джейн Остин минават през оформяне в стила на World of Warcraft, но с балове вместо подземия и с клюки вместо оръжия. Това се дължи на новата електронна игра, посветена на „света на Остин”. Тя се казва „Ever, Jane” и представлява виртуална ролева игра, която включва всички творби на регентската писателка, от „Лейди Сюзан” до „Разум и чувства”.
ил.2.играВидовете оръжие, от които можем да избираме в играта, са различни клюки. Вместо битки, има балове. А вместо подземия – чаени партита. Играта все още е в своята бета версия – безплатен прототип на оригинала, но до края на 2017 г. ще бъде налична.
Както знаем, Джейн Остин започва романа си „Гордост и предразсъдъци” с фразата: „Всепризната истина е, че ерген, който притежава голямо състояние, непременно си търси съпруга”. С други думи, това е история за съревнование. Героите на Остин са водени от сърцето си, но се съобразяват и с положението си в обществото, нагаждат се спрямо него и така избират стратегията си. Това е идеята и на играта.
ил.3.играТя съдържа много от характерните за класическите онлайн фентъзи игри мотиви, но те са „остенизирани”. Докато в World of Warcraft играчите формират гилдии, отбори, чиито съзтезатели играят заедно за обща цел, в Ever, Jane има фамилии. Статусът на тези фамилии се влияе от поведението всички техни членове. Не само от опита на играчите, а и от обвързването им с различни социални мероприятия, поведението им сред останалите и дали успяват да избегнат скандала с диалог.
ил.4.играВ основата на Ever, Jane е ролевата игра. В началото съставяш своя герой, като избираш пол, цвят на кожата, облик. След това идва ред на личната история на героя. От къде е? Има ли семейство? Какъв е личният и социалният му статус? Към коя класа принадлежи?
Когато всичко е избрано, започваш да изпълняваш различни задачи, които ти носят точки. Благодарение на тях променяш статуса си и този на фамилията, от която си част. Освен това как общуваш с останалите, значение за развитието на героя ти имат и игри с въпроси и отговори. Те установяват културата и грамотността ти.
ил.5.играИдеята на всичко това е да се доближим до героите на Остин. Да се поставим на тяхно място, в сходни ситуации, за да можем да ги разберем. Това е целта на ролевите игри като цяло. В случая, когато сме поставени във виртуален еквивалент на Регентския период, по-лесно можем да разберем защо героите в романите на Джейн постъпват по определен начин и така да ги чувстваме още по-близки.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Прочетете още

wesandersonsjaejones-2

Фентъзито има своята нова принцеса

Когато не пише, С. Джей-Джоунс проучва хороскопа си или пък скача с парашут „Последната нощ …