Начало / Любопитно / Романите на Джейн Остин в електронна игра

Романите на Джейн Остин в електронна игра

ил.1.играТворбите на Джейн Остин минават през оформяне в стила на World of Warcraft, но с балове вместо подземия и с клюки вместо оръжия. Това се дължи на новата електронна игра, посветена на „света на Остин”. Тя се казва „Ever, Jane” и представлява виртуална ролева игра, която включва всички творби на регентската писателка, от „Лейди Сюзан” до „Разум и чувства”.
ил.2.играВидовете оръжие, от които можем да избираме в играта, са различни клюки. Вместо битки, има балове. А вместо подземия – чаени партита. Играта все още е в своята бета версия – безплатен прототип на оригинала, но до края на 2017 г. ще бъде налична.
Както знаем, Джейн Остин започва романа си „Гордост и предразсъдъци” с фразата: „Всепризната истина е, че ерген, който притежава голямо състояние, непременно си търси съпруга”. С други думи, това е история за съревнование. Героите на Остин са водени от сърцето си, но се съобразяват и с положението си в обществото, нагаждат се спрямо него и така избират стратегията си. Това е идеята и на играта.
ил.3.играТя съдържа много от характерните за класическите онлайн фентъзи игри мотиви, но те са „остенизирани”. Докато в World of Warcraft играчите формират гилдии, отбори, чиито съзтезатели играят заедно за обща цел, в Ever, Jane има фамилии. Статусът на тези фамилии се влияе от поведението всички техни членове. Не само от опита на играчите, а и от обвързването им с различни социални мероприятия, поведението им сред останалите и дали успяват да избегнат скандала с диалог.
ил.4.играВ основата на Ever, Jane е ролевата игра. В началото съставяш своя герой, като избираш пол, цвят на кожата, облик. След това идва ред на личната история на героя. От къде е? Има ли семейство? Какъв е личният и социалният му статус? Към коя класа принадлежи?
Когато всичко е избрано, започваш да изпълняваш различни задачи, които ти носят точки. Благодарение на тях променяш статуса си и този на фамилията, от която си част. Освен това как общуваш с останалите, значение за развитието на героя ти имат и игри с въпроси и отговори. Те установяват културата и грамотността ти.
ил.5.играИдеята на всичко това е да се доближим до героите на Остин. Да се поставим на тяхно място, в сходни ситуации, за да можем да ги разберем. Това е целта на ролевите игри като цяло. В случая, когато сме поставени във виртуален еквивалент на Регентския период, по-лесно можем да разберем защо героите в романите на Джейн постъпват по определен начин и така да ги чувстваме още по-близки.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

264355108

„Ну, погоди!“ стана на 50

Нулевият епизод на легендарния сериал се появява навръх Нова година през 1969-а Създадени са общо …