Начало / Любопитно / Странните неща, които правят книгоманите

Странните неща, които правят книгоманите

20151006165136-introvert-reading-booksНикога няма да забравя изумената физиономия на съпруга си, когато един ден се прибра и завари библиотеката празна, разказва Меган Донован от BookRiot. Тя решава да прибере всички книги на семейството, за да ги спаси при очакваното торнадо. А съпругът й я възнаграждава с усмивка, но не от насмешка, а от признателност – защото и двамата се отнасят много сериозно към книгите си.

Вярваме, че всеки запален читател разбира сериозността на ситуацията, което едва ли важи за останалата част от човечеството. А ето и кои са преживяванията, които най-често се струват странни на околните, но ние напълно разбираме:

  1. Вълнението от подредбата на библиотеката – независимо дали е по азбучен ред, по автор, жанр, цвят или размер, възможностите са безкрайни и това е страхотно.
  2. Въвеждане на система за подбор – важи при даване на книги на заем и особено след множеството случаи, в които членове на семейството, приятели, колеги са връщани повредени или изобщо не са се сещали да върнат заетите книги. Нищо по-нормално от въвеждането на строги критерии.
  3. Въвеждане на правила – всичко, което касае подчертаване, прегъване на страници, ядене или пиене над или около книги за всички, взели книга на заем (ако изобщо са преминали през по-горния подбор).
  4. С половинката четете едни и същи книги, за да имате после с кого да ги обсъждате. Нищо по-разбираемо!
  5. Четете ли последния параграф, докато сте още на средата на романа? Нормално е, когато книгата така ви е засмукала емоционално, че просто не можете да чакате до края.
  6. А дочитате ли скучни книги, само защото вече сте преминали през страница 100 или пък 200? Нека признаем, че се случва на всеки книгоман, но чувството, че си губим времето, докато можем да четем нещо по-вълнуващо, не е за пренебрегване.
  7. Изключително неприятно е, ако книгата има стикер с цена, той да остави лепило или петно след отлепянето си.
  8. Някои хора отказват да си купуват книги, чиито корици са идентични с плакатите на филмите по тях, тъй като смятат, че така историята олеква. А вие какво мислите?
  9. Има запалени читатели, които не могат да започнат да четат друга книга, преди да са довършили предишната. Е, среща се и точно обратната ситуация.
  10. Разделянето на книгите на две купчини – четени и за четене – винаги носи вълнение, но и безпокойство, особено когато втората купчина расте.

Прочетете още

74388936a3a083c5f1bda2d35864b9ec

Най-разпространените книжни суеверия

Суеверията са всичко друго, но не и рационални, но те са истинска мания за тревожните …