Начало / Читателски дневник / Домашната библиотека издава вкуса ни

Домашната библиотека издава вкуса ни

Подредбата подсказва какви книги четем

Точно предпочитаните от нас стилове оказват влияние дали лавиците са грижливо наредени, или пък ексцентрично напълнени. Разбира се, колкото читатели, толкова и библиотеки, но все пак определена зависимост може да се открие. Ето няколко типа библиотеки, разделени точно по онова, което притежателите им отварят най-често.

Aristokratichna

Аристократична и подредена по конец

Лесно може да се предположи, че ако човек има у дома си такава библиотека, значи обича класиката – при това по-качествените издания с дебели корици. В такава библиотека трудно могат да се намерят книги-еднодневки, но пък за сметка на това често крие и по-стари издания, речници и енциклопедии. Нерядко пък самите книги по рафтовете са и каталогизирани. Просто наслада за всеки библиофил.

volna

Волна и свободна

Може да се каже, че това е библиотека на 1001 вкуса. Просто такъв е читателят, който не подбира, ами с удоволствие разтваря всяка книга, която са му препоръчали. Затова и домашната му библиотека е повече от шарена. В нея се примесват направо периоди от живота му, но също и периоди от развитието на любимите писатели. Има един проблем – ако помолите за конкретно заглавие, ще падне дълго търсене!

Nasledena

Наследената библиотека

Тя е особен вид, защото по нея си личи отпечатъкът от времето, като обаче всичко е застинало някак неприятно. Библиотека, в която не се появяват нови книги, сякаш е обречена. Постепенно интересът към нея спада и съдбата ѝ при следващия ремонт на жилището става твърде непредвидима. В най-лошия случай, просто изчезва – както са си отишли и хората, които са събирали книгите по рафтовете. Наследниците се оправдават, че времената са други, че кой ли чете сега… а надеждата е събраното да отиде ако не друго, то поне в добри ръце.

Moderna

Модерно шарено

Модерната библиотека има много хубави черти – в нея се събират книгите на цялото семейство, включително и децата. Затова е пъстра и жива! Пък и обикновено изглежда добре, защото неин дом е съвременна мебел. Такъв тип библиотека е четена и препрочитана, макар и да съдържа по-скоро големите хитове, отколкото непреходни заглавия. Това обаче също си има предимствата, защото най-малкото, възпитава и ново поколение читатели. А какво по-хубаво от това!?

kolekce

Колекция от книги и хобита

В случая притежателят на нещо такова може да тийнейджър, но и зрял човек с доста години зад гърба си. Хобито обаче определя какви да са книгите по лавиците. Така се ражда и сбирка, която има определен акцент – може да са книги по любим филм или пък поредица, която се разраства в годините. Колекционерската библиотека обикновено е гордост на своя притежател и трудно може да изкрънкате от него нещо за четене. Защото той общува с книгите си непрекъснато… дори да ги разтваря само от време на време.

За характера на библиотеките: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Френска кибритена фабрика се прероди в библиотека

Навремето в халетата ѝ работели 500 души Предприятието отваря врати още през 1892 г. в …