Начало / България / „Хеликон” отваря врати до късно заради Нощта на литературата

„Хеликон” отваря врати до късно заради Нощта на литературата

Книжарниците в Стара Загора и Варна ще приютят събитието

P1120818

Деветото поред издание на инициативата ще се проведе на 7 октомври в общо 14 български града. Наред със София, сред тях са Бургас, Варна, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Перник, а също и Стара Загора.

Точно в Стара Загора има организирани общо шест читателски гнезда – в библиотеки, музеи и изложбени зали. От любов към книгите пространството си отваря и най-старата книжарница „Хеликон” в града – тази на бул. „Цар Симеон Велики” 100. Заглавието, която ще оживее сред рафтовете с четива, е „Аврам, Богдан, вода газят. АзБучен роман”. Книгата на сръбската писателка Владислава Войнович е посветена на буквите – и освен че е чудесно написана, съдържа и вълшебни илюстрации!

Интересно обаче ще е и изпълнението на живо в „Хеликон” – на всеки половин час откъс от азбучния роман ще четат наистина подходящи хора… Такива, които работят с буквите цял живот – главният редактор на радио Стара Загора Здравко Георгиев и журналистът Елена Енчева. Както навсякъде, и тук събитието ще е между 18 и 21 часа, а четенията ще са на всеки половин час.

По подобен начин ще се развият нещата и в една от варненските книжарници „Хеликон” – тази на бул. „Сливница” 22. Вратите ѝ ще останат отворени чак до 21,30 ч. В Нощта на литературата ще звучат откъси от „Разходката” на Роберт Валзер. Швейцарският писател е неочаквано нежен и направо загадъчен. Живее и твори години наред в санаториум за душевно болни. Сега словото му ще лекува и онези, които ще се съберат в името на книгите в Нощта на литературата. Като четец във Варна ще се изяви скандинавистът Павлина Николова. От екипа на книжарницата обещават и специален кът с европейска литература, която е на фокус в Нощта.

Междувременно Нощта на литературата се сдоби и с официално видео. В него поздрав към всички запалени читатели отправя актрисата Диа Мантова. Има и любопитен съвет, който ще се хареса на всеки, който обича да чете. Изгледайте го… и запазете нощта на 7 октомври за книгите

Лира.бг по материали от организаторите

Прочетете още

Georgi-1024x1372-ezg.com-webp-to-jpg-converter

Котаракът-библиотекар събра 9 хиляди подписа в своя защита

Вече е национална знаменитост Жоро, както го наричат в Пловдив, обитава Народната библиотека „Иван Вазов“ …