Начало / Читателски дневник / Подчертаването в книгите издава характера ни

Подчертаването в книгите издава характера ни

А също така и… възпитанието

201308102253_marks

Ученическите и студентските години са ни научили и на това – по някакъв начин да отбелязваме важните моменти в учебника или книгата, по която учим. Усещането, че авторът е казал нещо важно, изпълва с ентусиазъм и книгоманите, които всячески се опитват да запазят важните пасажи.

Често обаче е неприятно, когато вземем книга например от библиотеката и видим в нея оцветен или направо унищожен текст. Всъщност донякъде е неуважително, дори четивото да е от собствената ни лавица. Замислихме се над това и направо ви попитахме: „Как да отбелязваме важните пасажи в текста, че да можем да ги намерим лесно след това?“

Темата, очаквано, предизвика интереса ви и заедно с това роди много идеи. Благодарим ви, че споделихте така щедро с нас опита и навиците си! Ето тук само няколко от предложенията или мненията, които събрахме, докато си общувахме в социалните мрежи. Със сигурност такава обмяна на идеи топли сърцето на всеки книгоман!

КАК ОТБЕЛЯЗВАТЕ ВАЖНИТЕ ПАСАЖИ В КНИГАТА?

150840249_1335750453466491_182189192247084193_n

На мене не ми пречи подчертаното – изненада ни приятно Венета Дянкова, – все едно четат двама едновременно и може да се каже, че е вид задочен диалог върху пасажите; но на такива подчертавания, като на снимката, не съм попадала.”

В мои книги отбелязвам с удивителна в полето, предложи ни личния си опит Савана Хавана, а пък ние подчертахме, че става дума именно за нейни книги, а не например от библиотека.

Севда Макавеева пък ни подсети за друго, споделяйки своя опит с подчертаването в книгите… или всъщност, неподчертаването. „Имам си тефтерче – каза ни тя, – и в него си записвам, автор, книга и цитати. Така трябва.”

В общи линии, всички, които се включиха в нашата дискусия, бяха единодушни, че към книгата на първо място трябва да подхождаме с уважение. А това означава да не я съсипваме, да осъзнаваме, че може би ще я разтвори и друг. И най-вече, да я пазим

 

Мненията обобщи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …