Начало / Свят / Ще публикуват писмата на Мандела от затвора

Ще публикуват писмата на Мандела от затвора

172251_bНелсън Мандела прекарва 26 години в затвора и влага целия си живот в борбата за равенство – така вдъхновява целия свят. А благодарение на издателството „Liveright Publishing“ почитателите му ще се докоснат до живота му и то разказан със собствените му думи.

Мандела става първият демократично избран държавен ръководител на Южна Африка през 1994 г., но преди това прекарва времето от 1964 до 1990 г. в затвор заради антиправителствена дейност. През това време той пише стотици писма до семейството и приятелите си, както и до властите. Те не са публикувани и представят много лична гледна точка на човек, репресиран от държавния режим. Темите в писмата варират от преживяванията до рутината. В писмо до съпругата си Уини Мандела й разказва: „Помни, че надеждата е много мощно оръжие, дори когато всичко друго е изгубено“, следва списък с препоръчани книги. Забранено му е да вижда любимите си хора с месеци, а понякога и с години, затова Мандела намира утеха единствено в думите. Писмата, писани след смъртта на майка му и на най-възрастния му син, чиито погребения не му е разрешено да посети, демонстрират изключителната му устойчивост. „Изключителен е начинът, по който той се справя в тази ситуация и дори се опитва да даде утеха на семейството си, въпреки че не може да отиде на погребенията“, споделя издателят Робър Уейл.

Писмата на Мандела излизат от печат на английски през юли. По-голям обем кореспонденция, насочена към изследователите, ще бъде издадена през 2019 г.