Начало / България / Думи и музика от Боб Дилън ще звучат в „Хеликон-Габрово“

Думи и музика от Боб Дилън ще звучат в „Хеликон-Габрово“

боб_дилън_1По идея на книжарите от габровския “Хеликон” предстои да се реализира цикъл от събития, представящи няколко нобелови лауреати за литература.

На 28 юни (сряда) в 18.00 ч. специално донесен за случая грамофон ще озвучи новия обект на ул. “Ген. Радецки” 28 с гласа, китарата и хармониката на Боб Дилън. Събитието под мотото “Боб Дилън: по магистралата на живота” ще почете последния /засега/ носител на литературния Нобел не само чрез неговите песни, но и чрез лекция на Цветомир Цанков за живота и огромното творческо наследство на Дилън, както и чрез изпълнения на 7-годишната китаристка Мария Мичева, ученичка от класа на нашия колега Иван Гутев. Специален акцент в събитието ще бъде и представянето на две книги, излeзли през последните години – “Хроники – том 1” на самия Дилън и солидната биографична творба на Хауард Саунс “По магистралата на живота”, чието заглавие е мото на събитието.

В най-близко време “Хеликон”-Габрово ще направи и специална вечер, посветена на Светлана Алексиевич. Наградената през 2015 година с Нобеловата премия белоруска писателка ще бъде представена от г-жа Венета Георгиева-Козарева – дългогодишен уредник в Отдел “Етнология и литература” в Музей “Дом на хумора и сатирата” – Габрово. През годините г-жа Козарева е превеждала за различни издания текстове на Светлана Алексиевич и ще разкаже на читателите повече неща за авторката и нейния мироглед.

Прочетете още

Ishiguro_Kazuo_1920_-X-1080

Казуо Ишигуро пише песни за джаз изпълнителка

Той спечели и Нобелова награда през 2017 г. Писателят подготвя текстове за световноизвестната Стейси Кент. …