Начало / Свят / Марио Варгас Льоса приключи с писането

Марио Варгас Льоса приключи с писането

Излезе и последният му роман

Losa

Носителят на Нобелова награда за литература споделя, че книгата, която се появи тази седмица – Le dedico mi silencio, е последна в кариерата му. Мечтае още да посвети есе и на френския философ и екзистенциалист Жан-Пол Сартр. Льоса е готов да каже стоп след 60 години активна писателска дейност.

Новата книга излезе едновременно във всички испаноговорящи страни с логото на Alfaguara. 87-годишният писател е включил решението си да спре да пише като бележка в романа. Главният герой в него мечтае светът да се ръководи от музиката, но постепенно губи разсъдъка си.

Льоса признава, че именно Сартр е сред неговите учители. Първият му роман излиза през 1963 и носи названието „Градът и кучетата“. Пише също така много есета и разкази, изкушава се и от драматургията. Един от звездните му мигове е спечелването на Нобелова награда за литература през 2010 г.

Роден в Перу през 1936-а, той дори се кандидатира за президент на страната през 2010 г. Достига до балотаж, но събира само 29% от гласовете срещу 61% за Алберто Фухимори, който е начело на страната цяло десетилетие.

Тази година е особено запомняща се за него – писателят встъпи и във Френската академия, наричана още Обществото на безсмъртните. На церемонията той покани и близкия си приятел Хуан Карлос I, който абдикира преди девет години от испанския престол.

5f525cf30068e

Авторът на книги като „Зелената къща“ и „Празникът на козела“ е едно от имената в най-славната литературна латиноамериканска вълна, част от която са също Кортасар, Маркес, Фуентес

Информация и снимки: eltiempo.com, imdb.com, „Уикипедия“ и infobae.com

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …