Начало / България / Георги Господинов – поет на юни в Столична библиотека

Георги Господинов – поет на юни в Столична библиотека

7053През юни читателите на на Столична библиотека могат да се запознаят с книгите на Георги Господинов, които са изложени на втория етаж в направление „Обслужване”. Един от най-популярните у нас и по света български творци, ще зарадва своите почитатели с авторско четене – „От Лапидариум до Там, където не сме и нат атък“ в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ №4, на 21 юни 2017 г. (сряда), от 18:30 ч. За автора ще говори Иван Ланджев, вход свободен.

Със стихосбирките си “Лапидариум” (1992) и “Черешата на един народ” (1996, с няколко издания до днес), Георги Господинов стъпва в българската литература през 90-те. „Писма до Гаустин” се появява през 2003, а по-късно трите книги са събрани в антологичната „Балади и разпади” (2007). Най-новата му книга е отново поетическа – „Там, където не сме” (2016). Негови стихове влизат в световни и европейски антологии, преведени са на различни езици. Поезията му е в основата на няколко спектакъла, като „Възхвала на колебанието”, „Чета Елиът, слушам Бийтълс” и други.
„Естествен роман” (1999) претърпя единайсет издания и продължава да е една от най-четените книги у нас. Превръща се в най-превежданата българска книга по света след 1989 г., публикуван е на 23 езика, включително на исландски. Получава отзиви в издания като „Ню Йоркър”, „Таймс”, „Гардиън”, “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и др
„Невидимите кризи” (есета) и „И всичко стана луна” (разкази) се появяват в протестната 2013 г. и са сред най-търсените книги в България до днес.
Романът „Физика на тъгата” излиза 12 години след „Естествен роман”. Вече е преведен на повечето европейски езици (немски, английски, френски, италиански, словенски и др.). През 2016 г. е избран сред петте най-добри преводни книги в САЩ според Американския ПЕН. Номиниран е сред най-добрите преводни романи в Германия, Италия, Холандия. Финалист е на 7 европейски и световни награди. През 2016 г. печели международния приз Ян Михалски в конкуренция с известни световни писатели. „Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата” пише „Ню Йоркър“ в голяма статия за романа.
Georgi Gospodinov - snimka
Снимка: Дафинка Стоилова
Георги Господинов твори в различни жанрове. Автор е на две пиеси – „D.J.” и „Апокалипсисът идва в 6 вечерта”,
издадени през 2010 г., поставяни у нас и в Австрия, Русия, САЩ. Заедно с Никола Тороманов създават графичния роман или трагикомикс, както го наричат, „Вечната муха”. Съставител и съавтор е на две книги, свързани с рефлексията върху близкото минало – „Аз живях социализма” и “Инвентарна книга на социализма” (с Яна Генова).
През 2015 г. се появява детската книга „Сватби на животни и неща”, писана и рисувана заедно с дъщеря му Рая.
Филмът „Сляпата Вайша” (реж. Теодор Ушев), направен по едноименния разказ от книгата „И други истории”, стига до номинациите за Оскар през 2017 година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

74482171_2410651705656152_5420192811372773376_o

Георги Господинов спечели престижна полска награда

„Ангелус“ се връчва на писатели от Централна Европа Наградата съществува от 2006-а, като целта е …