Начало / Свят / Медал “Карнеги” за Рута Сепетис и “Сол при солта”

Медал “Карнеги” за Рута Сепетис и “Сол при солта”

ckg_80years_logo_with_border_RGB_web-190x190На церемония в Лондон Институтът на библиотечните и информационни служители (CILIP) обяви носителите на медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” в юбилейното 80-то издание на най-старите и престижни награди за детско-юношеска литература във Великобритания. 206847_b-183x270

В онлайн излъчване на живо за носител на медала “Карнеги” за 2017 година бе обявена Рута Сепетис със своя роман “Сол при солта”, в който американската писателка разказва за морската трагедия с кораба “Вилхелм Густлоф” в края на Втората световна война. Медалът “Кейт Грийнауей” за 2017 г. за илюстриране на детска книга отиде при американския илюстратор Лейн Смит за книгата “There is a tribe of kids”. Така за първи път двата медала се връчват едновременно на американски творци. Председателката на журито Триша Адамс описа книгите-победители като показаващи “жизненоважната роля на литературата и илюстрациите в подпомагане на децата и младите хора да разберат света около тях, независимо дали това става през призмата на историята или естествения свят.”

imagesРута Сепетис призна, че е развълнувана от наградата и добави: “Когато интервюирах хора по време на изследванията си, някои от тях ми казаха да не си правя труда, защото светът ги е забравил. Интересът към романа потвърждава, че чрез героите и историята историческата статистика се очовечава и изведнъж ставаме загрижени за хора, които никога не сме срещали.” По думите на журито книгата на Смит, There Is a Tribe of Kids, е отличена с наградата за илюстрации заради “сърдечните и игриви образи, които разкриват как децата биват повлияни и вдъхновени от света около тях”. Съчетавайки необичайни събирателни местоимения с природни картини, книгата изследва емоционалния свят на момиче, което търси нов дом.

Освен така желаните златни медали и 5000 паунда от Colin Mears Award, Сепетис и Смит получават и по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местна библиотека.

Източник: Detskiknigi.com

Прочетете още

solvej-balle-prisas

Най-добрата писателка на Севера е датчанка

Авторката е същинска литературна икона в страната си Солвей Бале получи Наградата за литература на …