Начало / Критика / Знаете ли, че… 8 интересни факта за „Властелинът на пръстените”

Знаете ли, че… 8 интересни факта за „Властелинът на пръстените”

67318_bНевероятната трилогия на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“ вдъхновява поколения от фенове на фентъзи историите по целия свят, изпълвайки въображението им със сложните детайли от свет на Средната Земя. Вие може и да считате именно такъв фен на книгите и филмите, но знаете ли всичко за тях? Сайтът Bookstr представя осем интересни факта за епичната история на Толкин.

  1. Леголас може и да не носи красиви златни къдри

Орландо Блум изглежда зашеметяващо във филма, но всъщност Толкин никога не описва изцяло и в детайли вида на Леголас и то на фона на описанието на всички останали елфи. Защо не и нашия любим стрелец?

  1. Има и по-голямо зло от Саурон

В началото Саурон е васал на Моргот, който е нещо като Сатаната във версията на Средната Земя. Дясната му ръка Саурон просто изпълнява заповедите му и кой знае какво би се случило, ако беше надделял.

  1. Паякът Корубана не е средностатистическо пълзящо

Поради очевидни причини Корубана е хиляди пъти по-страшен от познатите ни осемкраки пълзящи. Тя, защото всъщност Корубана е женска, е дъщеря на Унголиант – древен зъл дух, който избира да приеме формата на паяк. Защо – никой не знае.

  1. „Силмарилион” е различен от оригиналната история

Книгата е издадена посмрътно и има някои разлики от това, което той планирал за сборника. „Силмарилион” дори води до спорове за произхода на орките, тъй като има разлика между включеното в тази книга и „Властелинът на пръстените”.

  1. Могат ли магьосниците да променят формата си?

Петимата магьосници – Гандалф, Саруман, Радагаст, Алатар и Паландо – са от расата на маярите, т.е. могат да променят физическата си форма. Помислете си за всички щуротии, които могат да направят с тази сила!

  1. Толкин пише всичките 1200 страници само с два пръста

Той пише на машината си само с два пръста – представете си само!

  1. Част от личния живот на Толкин е в трилогията

Дъщерята на писателя е убеден, че описаните от него епични битки между доброто и злото се базират на собствения му военен опит по време на Първата световна война.

  1. Толкин е отдаден на „Властелина на пръстените” до края

На надгробния камък на писателя пише „Берен”, а върху този на съпругата му – „Лутиен”. Това са имената на влюбените смъртен мъж и неговата безсмъртна елф, които се появяват в книгата му „Силмарилион”.

Прочетете още

1078185664

Британската полиция издирва Властелина на пръстена

Фотография във фейсбук предизвика смях и объркване Полицаите от Северен Йоркшър били убедени, че си …