Начало / Критика / Задължително четиво за всеки, който получава оценки

Задължително четиво за всеки, който получава оценки

Димитър Димитров – книжар, „Хеликон-Шишман“

„Краят на средностатистическия човек“  е задължително четиво за тийнейджъри, учители, родители, служители и въобще за всеки, който бива преценяван или оценяван. Защото голяма част от начините, по които възприемаме оценките и отзивите за ефективността, са погрешни!

207827_bЗа ученицитe – книгата ще помогне на децата да се гордеят с възможностите си и да избягват проблемите, свързани с приспособяване към нормата. За работодателите – ще ги насочи как да спрат да прахосват време и усилия в неправилни очаквания и оценки на изпълнението. Днес „големите данни“, от които се извличат заключения, създавайки средностатистически профили, може да служат за ориентир в голямата картинка, но са безполезни спрямо всеки човек или малка група хора.

Средните стойности са удобни, когато се използват правилно, но дори при статистиката те могат да бъдат подвеждащи – например, ако Бил Гейтс влезе в стая с хора без спестявания, средно всички те са милионери – и става още по-лошо, щом става дума за работа и образование. Както обяснява авторът Тод Роуз, едва ли индивидът е „среден“ човек. Независимо дали някой се опитва да създаде пилотска кабина за „средния“ пилот, да определи средния тип служител, подходящ за работата, или да нагласи образователната система към средностатистическия учащ, нещата отиват на зле.

В действителност, подозирам че промените няма да настъпят по мое време, но бих бил приятно изненадан ако това се случи. Надявам се много хора от бизнеса и академични умове да прочетат тази книга и да се поучат от нея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

35077500_1730931966941994_5592165427913424896_o

Три въпроса към… Маргарита Цветкова

Книгите са ценни и заради хората, които ги разгръщат. Защото както една книга прави човека …