На фокус
Начало / Читатели / Читателски дневник: Маргарет Атууд препоръчва да прочетем…

Читателски дневник: Маргарет Атууд препоръчва да прочетем…

Margaret_Atwood_Eden_Mills_Writers_Festival_2006 (1)Майсторката на антиутопичната проза Маргарет Атууд, чието име отново е на върха на вълната на популярността покрай филмирането на „The Handmaid’s Tale“, препоръчва интересен микс от добре познати и по-нови четива в последното си интервю за Ню Йоркър. Собствената й библиография включва няколко бестселъра, както и куп престижни награди, сред които и Букър. Ето кои са петте й любими книги:

„Брулени хълмове”, Емили Бронте

Романът на една от сестрите Бронте силно впечатлява тийнейджърката Атуут, която твърди, че преди да започне да си пада по рок звезди, неин идол е Хийтклиф. „Брулени хълмове” и „Гордост и предразсъдъци” били любимите й книги, одобрени от родителите й, преди бъдещата писателка да се насочи към по-мрачни четива.

„Песен за огън и лед”, Дж. Р. Р. Мартин

„Игра на тронове” е една от най-популярните телевизионни продукции с фенове по целия свят, а сред тях е и канадската писателка Атууд. Тя дори описа колко харесва сюжета и персонажите във филма и в книжната поредица в специална статия за „Гардиън”.

Приказките на Братя Грим

Причудливите истории предизвикват въображението на младата Атууд, а готиката, свръхестественото и обратите в тях в последствие ще се пренесат и в собствените й творби. Тя чете приказките, когато е на шест и когато всъщност не се предполага, че ще посегне точно към тях. Докато сестра й се страхува от историите, малката Маргарет ги обожава и по-късно ще създаде свои собствени мрачни приказки.

„Лявата ръка на мрака”, Урсула Ле Гуин

Ле Гуин е другата велика съвременна и спорна писателка, а тази книга е един от първите бестселъри в областта на научната фантастика, написани от жена. „Лявата ръка на мрака” не просто е написана от жена, книгата се занимава с теми като феминизъм и равенство между половете. За този революционен роман Атууд казва: „Предпочитам общество, което решава споровете в съда, не чрез война, но може и да съм старомодна. Що се отнася до размяната на половете, това изобщо не ме засяга. Книгата е радикална в опита си да накара читателя да си представи човешката си същност през друга перспектива”.

„Ксеногенезис, Притча за Сеяча”, Октавия Бътлър

Майсторката на антиутопиите обожава популярната поредица на Бътлър, защото „тя подчертава една истина, а именно, че мястото на жените и състоянието на околната среда са тясно свързани. Трите книги от поредицата проследяват живота на малка общност, която се бори едновременно с ужасните условия на живот и с ужасни хора – много храна за размисъл”.

Прочетете още

joao-silas-9c_djeQTDyY-unsplash

За човечеството ще съдят по това, че е измислило книгата

Читателите на Лира.бг споделят какво означава за тях да четат Какво е книгата, на какво …