Начало / Автори / Вечните съвети за писането от Джордж Оруел

Вечните съвети за писането от Джордж Оруел

ил.1Антиутопичният му роман „1984” не слиза от класациите на „Амазон” и „Ню Йорк Таймс” и до днес – 66 години след публикуването му. В него Оруел описва специален „политически коректен” език – новоговор. Елементи от който лесно можем да разпознаем днес в речите на световните лидери.

Лъжите трябва да звучат правдоподобно. Това е един от основните му закони. Три години преди излизането на романа, Оруел пише статията „Политиката и английският език” за списание „Хърайзан” (Horizon). В нея разглежда как в „политическия език” се използват определени думи, за да може лъжата да звучи правдоподобно, а убийството да изглежда приемливо. Той определя политическия език като двусмислен, защото целта му е да скрие истината, а не да я акцентира. Затова се обръща към писателите с молба да изразяват конкретно и ясно личното си мнение срещу политическия език, като им дава няколко основни съвета за писането, с които „да се противопоставят на тъмните сили на новоговора”. Ето ги и тях:

Никога не използвайте метафора или друга фигура на речта, която се е изтъркала и променила значението си от прекалено честа употреба. Антиутопистът описва това явление като „умиращи метафори” и дава пример с „Ахилесова пета” и „лебедова песен”. Казва, че значението им е било изкривено от първоначалното и се изпозлват за измама.

Никога не употребявайте дълга дума, когато кратка би свършила работа. Дългите думи могат да се окажат подвеждащи и двусмислени.

Ако е възможно да премахнете някоя дума, направете го. Защо да казваме „глупав, некадърен безотговорен безсрамник”, когато думата „опонент” е по-коректна.

Не използвайте страдателен залог, когато можете да използвате деятелен. Страдателният залог обикновено звучи натруфено, безжизнено, академично и не е подходящ за всеки читател.

Не използвайте чуждици, научни термини или жаргонни изрази, ако имат еквивалент от книжовния език. Може да изглеждат като ненужна преструвка.

Работете.  Ако се тревожите за бъдещето на света, направете нещо по въпроса, използвайте силата и страстта си към писането. Изразете го в каквато платформа предпочитате – писмо до редактора на някой вестник, ваша публикация, художествен или биографичен ръкопис, а днес и в блог.

Писането е най-силното оръжие на призваните.
За финал, няколко думи от голямата писателка – Тони Морисън. „Няма време за отчаяние, няма място за самосъжаление, няма нужда от тишина, няма място за страх. Ние говорим, пишем, развиваме езика. Така се лекува една цивилизация”.
1984-web-624x431

Превод от английски от alanrinzler.com: Кристина Цонева

Прочетете още

07

Откровено от кухнята на новия превод на „1984”

Светлана Комогорова – Комата Един често задаван въпрос неизменно ме озадачава: „Това нали вече е …