Начало / Читателски дневник / Шест книги, които зареждат веднага

Шест книги, които зареждат веднага

Почивката се познава и по заглавията, които четем

summer reading

Вариантът с ползвана на части отпуска е все по-популярен напоследък. Причините са различни. От една страна, човек релаксира няколко пъти, като има възможност и да почива различно – и на различни места. Също така, и работните задължения оказват влияние. Нашето кредо обаче са книгите. Ако ползвате три-четири дни от отпуската си и искате бързо да оставите града и напрежението зад гърба си, ето един специален списък. Целта е една: мозъкът бързо да промени нагласата си да мисли за проблемите. Книгите могат да свършат чудесна работа в това отношение!

216607_b

  1. Трилър за начало – „Дълга тъмна нощ”

Майкъл Конъли е чудесна лятна страст – в случая предлагаме най-новото от него. „Дълга тъмна нощ” е поредната история с един детектив-легенда в главната роля. Хари Бош е най-известният образ, създаден от 62-годишният писател. Поредицата включва вече 22 романа. А самият детектив умее и да лази по нервите, и да възторгва. „Дълга тъмна нощ” е поредното доказателство в тази посока. Чудесна е за начало на една бърза ваканция… поне докато не видите края на книгата.

203669_b

  1. Малко самообразоване – „Кой управлява света?”

Ноам Чомски е известен с провокативния си поглед към случващото се наоколо ни. Американският философ навърши 90, но не се отказва да дразни силните на деня. В „Кой управлява света?” отново насочва прожекторите съм световния елит. Затова и книгата има силата да смени гледната ни точка. Заедно с това обогатява, пък и дава възможност да се завържат нови интересни спорове. Кога, ако не през ваканцията?!

207036_b

  1. Време за безсънна нощ – „Убиецът на спящата красавица”

Какво е ваканцията, ако не прекараме поне една нощ с книга в ръка – нервно прелиствайки страница по страница в очакване какво ще се случи накрая. „Убиецът на спящата красавица” е от онези книги, за които едно е ясно – трябва да бъдат дочетени! Дуетът Мери Хигинс Кларк-Алафеър Бърк създава увлекателно четиво, в което телевизионна продуцентка е обвинена за смъртта на прочут филантроп. Нещо обаче в този случай не е както трябва… Дайте си всичкото време на света и… ще разберете какво!

185622_b

  1. Страхът освобождава – „Куджо”

Стивън Кинг е класа – това е ясно… Сред причините защо да си го причиним е и тази, че напрежението и изобщо страхът се явяват много добро средство за релаксиране. Силата им е в това, че насочват мисълта ни в коренно различна, нелогична посока. Все пак, представете си мениджър на средно голяма фирма, управляващ трийсетина души, да стои и да трепери дали шумът в коридора не идва от някой санбернар… А защо точно санбернар, ще си отговорите сами… като разтворите „Куджо”, разбира се. Може да кажем едно – големият майстор и тук е в стихията си! А книгата си заслужава и заради превода на един талантлив човек, който нямаше щастие да е с нас дълго на Земята – Адриан Лазаровски.

185983_b

  1. Здравето е важно – „Българските суперхрани”

За такива четива се сещаме обикновено в крайно неподходящи моменти – например като се разболеем… Истината е, че книги като „Българските суперхрани” могат да станат основа на един коренно различен начин на живот… Нека го наречем пълноценен! Георги Жеков разглежда в едно от най-известните си заглавия лесните начини да сме здрави и щастливи едновременно. Начинът на писане на Георги е такъв, че привлича максимално разнородна публика. Да не говорим, че „Българските суперхрани” може да се превърне в инспирация за една по-различна отпуска. Ползите ще усетите веднага…

174316_b

  1. Накрая класика – „Ад”

Всеизвестно е, че към отпуските подхождаме по два начина – или вадим дългия списък с книги, до които така и не сме стигнали, или пък решаваме да си прочетем пак нещо изпитано и харесвано. Нещата с „Ад” клонят към втория вариант. Книгата на Дан Браун е достатъчно известна, а наред с това – и способна да ни отвлече от всички неприятни мисли за работа. Робърт Лангдън се вихри през няколко столетия в търсене на поредните (много) важни отговори. Защо пък да не го последваме, нали и този път няма да ни разочарова!

СЪВЕТ ОТ ПСИХОЛОГА: Избирайте книги, които предизвикват любопитството ви или обещават да обогатят начина ви на мислене. Това дава възможност да насочим енергията си в друга посока и да забравим за миг проблемите си. Колкото и дни да отделите за отпуска, не забравяйте, че именно книгите са най-лесният начин да си починем, защото почти веднага сменят обичайната среда с нова, непозната. А точно от това се нуждаем всички ние!

Разгледайте и специалните летни колекции на Хеликон Смразяващи трилъри, Стивън Кинг, Мистерията Време, Когато пишат дамите

Шестте, които зареждат веднага, подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

640604_b

„Ловецът на хвърчила“ навърши 20

Почти автобиографичният роман продължава да е търсен и четен Книгата на Халед Хосейни се появява …