Начало / Читателски дневник / Шест книги, които зареждат веднага

Шест книги, които зареждат веднага

Почивката се познава и по заглавията, които четем

summer reading

Вариантът с ползвана на части отпуска е все по-популярен напоследък. Причините са различни. От една страна, човек релаксира няколко пъти, като има възможност и да почива различно – и на различни места. Също така, и работните задължения оказват влияние. Нашето кредо обаче са книгите. Ако ползвате три-четири дни от отпуската си и искате бързо да оставите града и напрежението зад гърба си, ето един специален списък. Целта е една: мозъкът бързо да промени нагласата си да мисли за проблемите. Книгите могат да свършат чудесна работа в това отношение!

216607_b

  1. Трилър за начало – „Дълга тъмна нощ”

Майкъл Конъли е чудесна лятна страст – в случая предлагаме най-новото от него. „Дълга тъмна нощ” е поредната история с един детектив-легенда в главната роля. Хари Бош е най-известният образ, създаден от 62-годишният писател. Поредицата включва вече 22 романа. А самият детектив умее и да лази по нервите, и да възторгва. „Дълга тъмна нощ” е поредното доказателство в тази посока. Чудесна е за начало на една бърза ваканция… поне докато не видите края на книгата.

203669_b

  1. Малко самообразоване – „Кой управлява света?”

Ноам Чомски е известен с провокативния си поглед към случващото се наоколо ни. Американският философ навърши 90, но не се отказва да дразни силните на деня. В „Кой управлява света?” отново насочва прожекторите съм световния елит. Затова и книгата има силата да смени гледната ни точка. Заедно с това обогатява, пък и дава възможност да се завържат нови интересни спорове. Кога, ако не през ваканцията?!

207036_b

  1. Време за безсънна нощ – „Убиецът на спящата красавица”

Какво е ваканцията, ако не прекараме поне една нощ с книга в ръка – нервно прелиствайки страница по страница в очакване какво ще се случи накрая. „Убиецът на спящата красавица” е от онези книги, за които едно е ясно – трябва да бъдат дочетени! Дуетът Мери Хигинс Кларк-Алафеър Бърк създава увлекателно четиво, в което телевизионна продуцентка е обвинена за смъртта на прочут филантроп. Нещо обаче в този случай не е както трябва… Дайте си всичкото време на света и… ще разберете какво!

185622_b

  1. Страхът освобождава – „Куджо”

Стивън Кинг е класа – това е ясно… Сред причините защо да си го причиним е и тази, че напрежението и изобщо страхът се явяват много добро средство за релаксиране. Силата им е в това, че насочват мисълта ни в коренно различна, нелогична посока. Все пак, представете си мениджър на средно голяма фирма, управляващ трийсетина души, да стои и да трепери дали шумът в коридора не идва от някой санбернар… А защо точно санбернар, ще си отговорите сами… като разтворите „Куджо”, разбира се. Може да кажем едно – големият майстор и тук е в стихията си! А книгата си заслужава и заради превода на един талантлив човек, който нямаше щастие да е с нас дълго на Земята – Адриан Лазаровски.

185983_b

  1. Здравето е важно – „Българските суперхрани”

За такива четива се сещаме обикновено в крайно неподходящи моменти – например като се разболеем… Истината е, че книги като „Българските суперхрани” могат да станат основа на един коренно различен начин на живот… Нека го наречем пълноценен! Георги Жеков разглежда в едно от най-известните си заглавия лесните начини да сме здрави и щастливи едновременно. Начинът на писане на Георги е такъв, че привлича максимално разнородна публика. Да не говорим, че „Българските суперхрани” може да се превърне в инспирация за една по-различна отпуска. Ползите ще усетите веднага…

174316_b

  1. Накрая класика – „Ад”

Всеизвестно е, че към отпуските подхождаме по два начина – или вадим дългия списък с книги, до които така и не сме стигнали, или пък решаваме да си прочетем пак нещо изпитано и харесвано. Нещата с „Ад” клонят към втория вариант. Книгата на Дан Браун е достатъчно известна, а наред с това – и способна да ни отвлече от всички неприятни мисли за работа. Робърт Лангдън се вихри през няколко столетия в търсене на поредните (много) важни отговори. Защо пък да не го последваме, нали и този път няма да ни разочарова!

СЪВЕТ ОТ ПСИХОЛОГА: Избирайте книги, които предизвикват любопитството ви или обещават да обогатят начина ви на мислене. Това дава възможност да насочим енергията си в друга посока и да забравим за миг проблемите си. Колкото и дни да отделите за отпуска, не забравяйте, че именно книгите са най-лесният начин да си починем, защото почти веднага сменят обичайната среда с нова, непозната. А точно от това се нуждаем всички ние!

Разгледайте и специалните летни колекции на Хеликон Смразяващи трилъри, Стивън Кинг, Мистерията Време, Когато пишат дамите

Шестте, които зареждат веднага, подбра Краси Проданов

Прочетете още

christine-keller-2AyKzWsEJ10-unsplash

Пролетта празнуваме с хубава книга

Направо е препоръчително да се усмихнем и да си честитим новия сезон Насред всичката бъркотия …