Начало / Интервюта / Дерек Ланди: Идеята е да не повтарям себе си

Дерек Ланди: Идеята е да не повтарям себе си

Derek_Landy_Announcement„Демон шосе“ е първа част от трилогията на Дерек Ланди „Пътят на демоните“. Авторът нашумя с поредица от девет романа „Скълдъгъри плезънт“, която стартира през 2007 г., днес се изучава в училищата във Великобритания и Ирландия. В „Скълдъгъри плезънт“ главен герой е скелет на мъртъв от векове детектив, чиито разследвания будят повече симпатия, отколкото ужас. С „Демон шосе“ държим типичния „роуд роман“, за който сякаш възраст няма. Пък и темата – „демонично дете на демонични родители“, би привлякла всякакъв тип читатели. Макар и фантасмагорична, тя напомня сюжет от нашата реалност. Всичко това, подплатено с ирландски хумор, бърза мисъл и свежи образи, прави от книгата една от най-запомнящите се приключенски истории. Предлагаме ви интервю на Дерек Ланди, публикувано в Thebookseller.com.

Какво се случва в „Демон шосе“ и какво те вдъхнови да го напишеш?

207637_bКнигата е за шестнайсетгодишно момиче, което един ден се събужда и открива, че родителите й са демони, и се опитват да я убият. Това, естествено, е шокиращо за нея и тя започва да бяга. Мистериозен човек, с вероятно обитавана от духове кола, помага на момичето и двамата карат по пътищата на Америка, постоянно преследвани от различни чудовища, включително и от родителите на момичето.

Как мислиш, защо толкова хора се вдъхновяват от пътуване из пътищата на Америка?

Просто е романтично. Епично и митично е. Аз съм от Ирландия, ако там решиш да се впуснеш в дълго пътуване, на всеки километър ще се натъкнеш на селце или градче, докато в САЩ можеш да си караш и никога да не видиш друг човек. Спокойно можеш да се загубиш в Америка, ако това е твоята цел.

Защо реши това да бъде трилогия?

Имам няколко идеи в главата си за самостоятелни книги, но наистина добрите, тези, които крещят да бъдат разказани, винаги изглежда да имат нужда от по-голямо „платно“. Реших да не предприемам отново толкова дълга серия като „Скълдъгъри Плезънт“, затова една трилогия беше логичния преход. И от бизнес гледна точка издателите много обичат трилогиите.

8574-fitandcrop-484x305

Ще ни дадеш ли малка следа, какво ще се случва във втората и третата част?

Още ужаси, още духове, още демони и накрая още чудовища. И малко каране, разбира се. Аз пиша втората част в момента, идеята е да предложиш същото качество без да се повтаряш. Така че втората книга няма да бъде такова пътешествие като първата, ала пак ще съдържа разнообразни герои и истории. Третата книга ще бъде нещо средно между първите две, но спирам да издавам повече.

Беше ли ти трудно да продължиш към нещо ново след „Скълдъгъри Плезънт“?

s-l300Може да се каже. Имах страхотен успех със „Скълдъгъри Плезънт“ и ми е комфортно да съм в този свят. Пишех със същия ентусиазъм деветата, както пишех първата. Така че да кажа „чао“ на всичко това, да кажа „чао“ на тази увереност и сигурност, и да започна нещо ново… плашещо е. Дали ще бъде добро като него? Дали хората ще го харесат? Дали ще се наслаждавам, докато го пиша? Всички тези въпроси се въртяха в главата ми, честно казано, дори все още е така. Но идеята е да не повтарям себе си. Не искам „Демон шосе“ да бъде като „Скълдъгъри Плезънт“. Исках да има своя идентичност и мисля, че го постигнах.

Превод: Димитър Димитров – „Хеликон-Шишман“

Прочетете още

238807_b

„Съучастници“, или как лъжат адвокатите

Новият роман на ирландеца Стив Кавана затвърждава опита му на юрист и разказвач. Спокойно можем …