Начало / Свят / Ирландски град забрани смартфоните за деца

Ирландски град забрани смартфоните за деца

Инициативата идва от родителите

a0196e110dc0d83c96aac2a9363dbb43

Правилото е прието едновременно в осемте начални училища на Грейстоунс, който се намира в Югоизточна Ирландия. Според забраната децата нямат право да използват мобилен телефон, преди да постъпят в средно училище.

От специално създаденото за целта родителско сдружение уточняват, че са прибягнали до забраната, за да може действията им да са единни. „Когато го правим всички заедно, нямаме чувството, че сме странни. После е много по-лесно да кажеш не – обяснява Лара Борн, чието дете е първолак. – Колкото по-дълго запазим детската невинност, толкова по-добре.

Родителите се решили на крайната мярка заради страховете, че смартфоните покачват нивото на тревожност, а наред с това дават на децата възможност да разглеждат и съдържание за възрастни. Според правилото децата няма да имат мобилен телефон нито у дома, нито на училище. И понеже е всеобщо, ще бъде избегнато недоволството на самите малчугани.

Детството се съкращава все повече”, обяснява действията на родителите Рейчъл Харпър, директор на училище „Св. Патрик“, където се ражда първоначално и самата идея. По нейни наблюдения дори 9-годишните вече искат да притежават смартфон.

Училищата и преди ограничавали използването на мобилни устройства на своя територия, виждайки какво влияние оказват социалните мрежи върху учениците. Като е всеобща забраната обаче, намалява рискът децата да насочат недоволството си у дома или пък само към своето училище.

Инициативата, дошла от Грейстоунс, вече събуди интерес и от други ирландски населени места, както и от чужбина. Мнение изказа и министърът на здравеопазването Стивън Донъли. „Ирландия може и трябва да е световен лидер в обезпечаването на това децата да не търпят увреждания при контактите си с дигиталния свят – казва той. – Трябва да улесним задачата, която стои пред родителите.”

Правилото в Грейстоунс – макар и под формата на обществена наредба, е доброволно. Ники Бари, чието дете е на 11, казва например, че ефектът бил мигновен. „Забраната промени живота ми. Това е пагубно за децата. Технологиите правят така, че губя дъщеря си – тя седи срещу мен, погълната от света на тикток или нещо подобно.”

pexels-zhang-kaiyv-2884572

Допитванията до общественото мнение също показват, че по-голямата част от хората толерират такова правило. Според мнозина следващата стъпка е децата да останат без телефон и в средното училище

Информация от „Гардиън“
Снимки: Amina Filkins, zhang kaiyv, Kampus Production за Pexels

Прочетете още

tumblr_n1lnzjuKcR1qfif2xo2_r1_1280

Филипинец превърна дома си в обществена библиотека

Мъжът чете цял живот Ернандо Гуанлао започнал скромно – преди две десетилетия той изложил петдесетина …