Начало / Свят / Рушди и Атууд в кампания в подкрепа на бежанци и изгнаници

Рушди и Атууд в кампания в подкрепа на бежанци и изгнаници

465px-Salman-Rushdie-1Салман Рушди обяви началото на световна кампания, която самият автор описва като съпротива срещу расизма и ксенофобията, съобщи в. „Гардиан“. Към нея вече са се присъединили над 200 водещи автори и артисти, сред които са художникът Ай Уейуей и писателките Маргарет Атууд и Изабел Алиенде. Кампанията е кръстена „Make Space“ и се организира от PEN International. Фокусът й в следващите три години ще бъдат бежанци и изгнаници, живеещи под заплаха от преследване или цензура, а според Рушди тя ще фокусира усилията на литературната индустрия, за да получат тези хора представителност и справедливост.

Кампанията ще включи събития, публикации и правозащитни дейности, координирани от 144-те центъра на писателската организация по света. Целта е да се оборят стереотипите за търсещите убежище и да се окаже съпротива на нарастващата враждебност към бежанците в приемащите ги държави, както и да се обърне внимание на все по-високия риск, пред който са изправени журналистите и писателите по света.

Китайският художник Ай Уейуей приветства инициативата като опит да се даде гласност на маргинализираните гласове и допълва: „Литературата е пространство, в което можем да създадем нови реалности заедно, но те са заплашени от предразсъдъците и дискриминацията на света, в който живеем“.

Изабел Алиенде, която живее в изгнание през последните 40 години след военен преврат, свалил от властта в Чили братовчед й Салвадор Алиенде, твърди, че литературата е жизнено важна за изправяне срещу негативното отношение към бежанците. „Много лесно се поражда омраза, когато говорим в числа. Но когато видиш лицата на хората, когато ги погледнеш в очите, всичко се променя. Точно това правят изкуството и литературата“, заяви тя по време на старта на кампанията в Норвегия.

Сред останалите представители на артистичните среди, подписали манифеста на кампанията, са Ян Мартел, Марио Варгас Льоса, Карл Уве Кнаусгор и Виет Тан Нгуен. В манифеста се отбелязва, че един на всеки 113 жители на планетата е бил принуден да напусне дома си, а ксенофобска реторика от управляващите създава несигурност и опасност за бежанците в приемащите ги държави. „Някои от нас са били прогонени, други са бежанци и търсят убежище; някои живеят в изгнание или са принудени да се крият в собствените си държави. Но всички ние сме писатели и използваме думите по начин, който може да информира и да трансформира обществото“, се казва в манифеста и още: „Независимо кои сме и къде сме, когато съзнателно даваме пространство за историите на изселените в нашия собствен свят, даваме път на споделеното културно разбиране, което ни обогатява и свързва и разрушава системата на отчуждението, разделението и дехуманизирането. Време е да действаме заедно“.

Световната организация PEN съдейства при търсене на убежище и предоставя спешно съдействие за безопасно преминаване от една държава в друга. От там отчитат нарастващ брой писатели, които търсят изход от подтисничество. През 2016 г. 93 са молбите, разгледани от PEN като част от Международната мрежа на градовете, приемащи бежанци, което е с 38% повече от 2015 г. Повечето молби идват от Близкия Изток, където авторите са изправени пред заплахата да бъдат обвинени в нарушаване на обществения морал, богохулство и дисидентство. Само през миналата година Турция арестува 81 журналисти – повече от всяка друга държава в света. На второ място е Египет с 25 задържани. Според изнесените данни най-опасното място за писатели и журналисти е Мексико, където през март бяха убити четирима журналисти – 40% от жертвите от тази професионална група от началото на годината. В същата държава е и най-голямата бройка на обявените за изчезнали журналисти – 13 от общо 54 в световен мащаб.

Прочетете още

stažený soubor (1)

Салман Рушди ще получи още една награда за смелостта си

Писателят е на крака след тежкото нападение Авторът на „Сатанински строфи“ точно навърши 76. И …