Начало / Свят / Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня

ezgif.com-webp-to-jpg

Prophet Song на Пол Линч веднага си спечели сравнения с „1984“ на Оруел. Дистопията на ирландеца описва родината му в мрачни краски. Действието в книгата се разиграва в близко бъдеще, като Ирландия се е превърнала в нещо като Сирия – режимът е тираничен, а страната е пред гражданска война.

Това е петата книга на 46-годишния автор, роден в Лимерик – навремето той започнал кариерата си като филмов критик във вече несъществуващия вестник „Съндей Трибюн“. Самият Линч казва, че се е опитал да улови недоволството в обществото на Запад, а също и равнодушието му към проблеми като гражданската война в Сирия.

Според журито с председател Еси Едугянкнигата откъсва читателите от равнодушието“ и ги кара да погледнат на ситуацията през очите на жена в един свят, попадащ под знака на тоталитаризма. Самият Линч признава, че преднамерено е търсел ефекта, затова стилът му е интензивен и реалистичен, така че читателят да почувства атмосферата на тоталитарното общество и проблеми като бежанската криза.

Искаше ми се читателят така да се потопи в атмосферата – казва авторът, – че към края не просто да има представа за всичко това, ами и направо да го почувства.” Процесът той нарича „радикална емпатия“.

Главната героиня по страниците на Prophet Song е микробиолог и майка на четири деца. Съпругът ѝ, който е учител и участник в съпротивата, е задържан от тайната полиция. Жената се заема с мисията по оцеляването – грижи се за децата и за баща си, който страда от деменция. Всичко това се случва в момент, когато крайнодясна партия поема властта, гражданската свобода е ограничена, демонстрациите – забранени. Мнозина потъват в пастта на затворите.

Писателят казва, че е писал романа си в продължение на четири години. Идеята идва по времето на ковид, малко след като му се ражда син. „Войната в Украйна не беше започнала – казва той, – не можех да пиша директно за Сирия, затова симулирах тамошната ситуация в декорите на Ирландия.”

Авторитарният кошмар в Prophet Song реагира на книгата „Файненшъл таймс“, – въздейства напълно убедително.” И други критици отбелязват, че силно впечатление прави това, че книгата е писана под формата на дълги блокове, без разделение на абзаци или използване на пряка реч и кавички.

Клаустрофобична, направо ужасяваща реалистична“ – такава е оценката пък на „Гардиън“. Наред с „1984“, според изданието атмосферата напомня и за „Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд. Стилът на Пол Линч е сравнен с този на неотдавна починалия Кормак Маккарти.

Prophet Song_Paul Lynch

Линч е петият ирландец, спечелил „Букър“. Заседанието на журито ще остане в историята с дължината си – решението е взето след шестчасово обсъждане

Информация, снимки и изображения: thebookerprizes.com и @rororeads

Прочетете още

image00022

Мира Добрева: „Аз съм най-невъзможната героиня на своя роман“

Зависимостта се лекува с любов, уверена е тя Добре позната на практика във всеки български …