Начало / Критика / Една трудна човешка съдба сред борбите в Ирландия

Една трудна човешка съдба сред борбите в Ирландия

Александра ЯНКОВА, Хеликон Стамболийски

206788_b“Тайното писание” от Себастиан Бари, носител на награда КОСТА за Книга на годината 2008-а и финалист за наградата “Ман – Букър”, е въздействащ роман, разказващ за любовта, паметта и изборите, които правим или не можем да направим.
Главната героиня е Роузан Макнълти, която във формата на дневник разказва живота си. Надипля пред нас спомените си за детството, за младостта си. Образите са плътни, емоционални. Разказът на Роузан ни разкрива много важни събития от историята на Ирландия от последното столетие. Ставаме свидетели на бунтовнически, политически и религиозни борби.
Животът на Роузан е труден и става почти непоносим, когато тя остава сама на света, след смъртта на баща си и полудяването на майка й. Роузан трябва сама да се грижи за себе си, когато е изоставена от всички, в действителност, в която много хора искат да се възползват от нея. Една малка грешка променя живота й завинаги и я лишава от право на избор. “Свидетелствата на Роузан за самата нея”, които четем в “Тайното писание” ни разкриват събитията, видени през нейните очи въз основа на спомените. Можем ли да се доверим изцяло на паметта? Колко достоверно е това, което си спомняме? Това ще разберем на края на романа.
Другият герой е доктор Грийн, лекуващият лекар на Роузан, която пише историята си от дом за душевноболни, където е въдворена. Д-р Грийн също пише дневник. От него научаваме, че сградата на клиниката ще бъде съборена и че една част от пациентите ще бъдат преместени в нова сграда. Доктор Грийн трябва да реши каква ще бъде съдбата на Роузан Макнълти. Задачата му е трудна, защото за пациентката му почти няма запазени документи. Доктор Грийн тръгва по следите на един труден и изнурен живот, за да разбере истината за него. Съдбите на двамата герои се преплитат, за да се стигне до много силен и важен финал в края на “Тайното писание”. Какво се случва? Мога да успокоя читателите, че краят е добър. Събитията и героите се подреждат като пъзел, всеки и всичко си отива на мястото. Накрая разбираме кой кой е и каква е съдбата и мисията му.
Книгата е изключително силна и горещо я препоръчвам я на читателите.

Прочетете още

238807_b

„Съучастници“, или как лъжат адвокатите

Новият роман на ирландеца Стив Кавана затвърждава опита му на юрист и разказвач. Спокойно можем …