Начало / България / „Хеликон“ стана част от атракцията „Влакът на буквите“

„Хеликон“ стана част от атракцията „Влакът на буквите“

Каква по-голяма радост от това, да прекараш празник на път! И то не какъв да е, а тематичен! „Влакът на буквите“ понесе книжарница „Хеликон“ именно на 24 май и превърна Деня на славянската писменост в незабравимо преживяване.

IMG-20170524-WA0012

Буквално „композиран“ от София до Банкя беше влакът „Баба Меца“, който тръгна в еуфория, с тържествен концерт на Софийския духов оркестър към общински културен институт „Искър“ и в ритъма на детския танцов ансамбъл „Здравец“ към дом на културата „Средец“.

вава месаIMG-20170524-WA0006

Свирката на най-мощния, огромен парен локомотив в Европа − „Баба Меца“ даде начало на приключението. Заедно с десетки деца и родители потеглихме сред пушека на 150-тонна ретромашина от 1931 г. Нашата „Трака-трак книжарница „Хеликон“ за пръв път участва във „Влака на буквите“, но всъщност връзката ù с историята на железниците по посока на литературата е знакова. Горди сме, че на легендарния локомотив някога е работил като огняр поетът Никола Вапцаров. Е, предимно родителите помнят негови стихове.

IMG-20170524-WA0013

Че „романтиката е сега в машините“ доказват днешните им потомци, за които всяка книга е атракция и повод за снимка. Ние пък с доволство отбелязваме букварите като най-търсени в книжния вагон! Полюшвани от меката скорост на „Баба Меца“, разбира се, подавахме наляво-надясно Дръндьо и Дора, приказни герои и стихчета в рими.

IMG-20170524-WA0010

Връщането ни в София също бе шеметно. Имаше викторина от книжарите с въпроси от любими книги и после други, на децата към родителите, нетърпящи възражения − „избрах си книжка, ще ми я купиш ли?“ Последната продажба триумфално завърши „Малкият принц“. Всички си тръгнаха с подарък от „Хеликон“, а най-щастливи бяха четирите деца на семейство бежанци от Афганистан, които получиха по един комплект с подбрани заглавия – за да учат нашия език, да усетят световната детска класика на български и да видят славни моменти и личности от историята на България. Защото най-краткият път към хората са думите. Животът сам ни вкарва в своите си коловози, но е добре да помним, че тласък ни е дала първата прочетена книга.

Прочетете още

IMG_20190523_155745

Печат със „слънце“ на глаголица поставят в Хеликон

Думичката е извадена от химна на Стоян Михайловски 24 май – Денят на българската просвета, …