Начало / Читатели / „Перлата, която се освободи от черупката си“ – триумф за Надя Хашими

„Перлата, която се освободи от черупката си“ – триумф за Надя Хашими

Виктория Алберт – „Хеликон-Витоша“

Там, където патриархалността е в своя зенит, положението на жената в обществото е под въпрос. А въпросът е именно има ли жената право, на каквото и да е положение в уммата – мюсюлманското общество. Отговорът е категоричен – не! Всяка жена, дръзнала да действа на своя глава и да бъде нещо повече от майка и съпруга, бива строго наказана или дори… убита.205769_b

Такава е историята и на „Перлата, която се освободи от черупката си“.Трагична, динамична и спираща дъха книга. До последната страница не се разбира дали ще се освободи от черупката си и какви биха били последиците от нещо толкова дръзко – да потърсиш свободата си, дадена ти по начало.

Надя Хашими обаче е намерила начин да привлече вниманието на съвременния човек с литературни похвати и идеи, които увличат читателя. Представя ни една традиция, непозната за Западния свят, която момичетата, възпитани в исляма, понякога копнеят да следват – временното превръщане на момичето в момче, докато стане на възраст, годна за създаване на семейство. Веднъж минала през този процес, веднъж вкусила свободата, която има мъжа, женското сърце мечтае за нея с всяка изтичаща секунда от живота ѝ.

 Дали намира път към така лелеяната свобода, дали се престрашава да потегли по своя път? Предстои да разберем чак в последната страница на книгата.

Прочетете още

211686_b

Как Европа си внася гробарите

Валери НАЙДЕНОВ Задължително четиво за интелигентния патриот „Преди да говориш –  мисли. Преди да мислиш …