Начало / Интервюта / „Краят на болестите” отключва импулса ни да сме здрави

„Краят на болестите” отключва импулса ни да сме здрави

17142129_10154542025543845_1732758993_o

Създадена е от д-р Дейвид Б. Ейгъс, който буквално е лекарят на бъдещето – занимава се с медицина и инженерство, заедно с това е молекулярен биолог.

Молим консултанта на неговата книга, д-р Неделя Щонова, да ни го опише и тя започва именно с това: д-р Ейгъс е голям пропагандатор на новите технологии в медицината. Съвременните апарати например са способни да начертаят личната ни генетична карта и така да ни помогнат да вземем по-добри решения за здравето си.

Но „Краят на болестите” далеч не е научен труд. В книгата си американският лекар включва и много практични съвети, но най-голямата му цел е да ни мотивира да сме здрави и да се грижим за себе си – всеки ден, всеки час… Самата д-р Щонова, която е специалист невролог, автор и водещ на телевизионно предаване за проактивна здравна култура, казва, че „Краят на болестите” ù е дала нов заряд, мотивация и енергия да е по-добър лекар, по-добър човек. Още причини за това книгата да е важна ни предлага и в това интервю. Въпросите са на Краси Проданов

– За болни или за здрави хора е написана тази книга?

– Книгата е за всеки, който търси здраве. И който не иска да живее в сянката на болницата. Налага ли се да умираме преждевременно? Неизбежно ли е да страдаме от неразположения и заболявания? Можем ли да добавим повече витални години към живота си?

Без да предлага чудодейни панацеи и феноменални нови лечения, д-р Ейгъс ни представя пълноценен и системен подход към здравето. Основната му цел е да информира читателите къде всъщност се коренят причините за най-страшните заболявания на нашето време. Той не дели аудиторията на „здрави” и „болни”, а споделя полезни за всички превантивни съвети, подкрепени от солидна научна обосновка.

– В общи линии за съвременния човек пътят е един: когато се разболява, отива на лекар и там му изписват лекарства… С какво променя тази представа д-р Ейгъс?

– „Краят на болестите” представлява идиосинкратична смес от научно мислене и практични съвети за постигане на здраве, мощен инструмент е за самопомощ и мотивация. Когато сведем науката до единствена цел – открития за подобрение в лечението, вместо да се стремим към истински, революционен и профилактичен напредък, губим представа за глобалната картина и ни обхваща чувство на безпомощност. Точно за човешката необходимост от предпазливост и съзнателна деятелност пише д-р Ейгъс. Няма магически куршум за бърза поправка в телата ни. Тайната е в ежедневната посветеност, с много любов и уважение към чудото живот. Заключението е ясно: презастраховката е нещо добро!

DavidAGus2011-

– Кой всъщност е той? Каква е практиката му?

– Той е клиничен онколог, научен изследовател, професор по медицина и инженерство в Университета на Южна Калифорния, молекулярен биолог, възпитаник на първокласното медицинско училище „Принстън”. Завършва с отличие елитния випуск на Факултета по медицина в Университета на Пенсилвания. Специализира в болницата „Джонс Хопкинс”. Потомък на заслужил професор по медицина и физиология. Участва в разработка на нови лекарства, създава две компании за технологични иновации в здравните грижи. Д-р Ейгъс е личност с богата култура и се доверява на системния подход, високотехнологичното здраве и персонализираната медицина.

– Как ще се промени медицината според автора на тази книга?

– Медицината, като всяка наука, се развива стремително с всеки изминал ден. Това, на което авторът набляга, е необходимостта от промяна в нашето мислене и отношение спрямо здравето:

„Държа да наблегна на следното: това не е “книга за рака”. Вместо да мислим за рака единствено като за страшна болест и заплашителен враг, трябва да го разглеждаме като метафора на кошницата, която включва всички Заболявания (с главно “З”) по света. Ракът е най-напредналата от болестите, които се съдържат в кошницата. Не е самотен хълм. Както пише Сидхарта Мукерджи: той е “императорът на страданията” – най-жестокият враг, който се опитва да отнеме живота на една от всеки три жени и един от всеки двама мъже. Изправени сме пред сериозен проблем, ако всичките интелектуални и парични средства, които в момента се инвестират в рака, не постигат почти нищо в тази така наречена война. Време е да променим не само начина, по който гледаме на рака, а и този, по който в по-широк план мислим за здравето. Необходим ни е съвършено различен начин на мислене, който да ни насочи към важни постижения във всички области на медицината. Той налага и нов подход към грижите за тялото, както и точна формулировка какво означава здравето по всеки от индивидуалните ни критерии, тъй като здравето не се изразява единствено в липсата на болест.“

– А докато четохте „Краят на болестите”, измени ли се собственото ви отношение – и към професията, и към собственото ви здраве?

– Трудно е да не се повлияем от знанията, идеите и приятелското отношение на д-р Ейгъс. „Краят на болестите” ми показа нов ъгъл, от който да погледна не само работата, но и ежедневието, даде ми нов заряд, енергия и мотивация да бъда по-добър човек, майка и лекар. Усили моята бдителност и внимание за това какво поднасям на организма си. Вля много енергия в моите убеждения и действия. Книгата ме накара за пореден път да се замисля как един живот на несъзнателно равнище, оставен на автопилот, изхабява и разболява. Да бъдеш здрав не е чудо. Това е резултат от перфектно свършена работна – ежедневно, на съзнателно ниво, със съсредоточие в настоящето, с уважение към равновесието в тялото, ума и духа, защото съзнанието и тялото са свързани в кибернетичен цикъл. Но за да се случи всичко това, трябва действие. Факторът, който оказва влияние върху резултатите се нарича ДЕЙСТВИЕ. Фундаментално важно е всеки да бъде пропит от осъзнаването, че резултати се постигат чрез специфична поредица от действия. Самообладание, мотивация и действие!

205756_b

– И накрая, как да сме здрави? Кое е най-важното?

– Най-важното е да знаем, че хомеостазата, равновесието, е раят на организма. И да подходим към здравето с желание – да сме неотклонно мотивирани и да отделяме всеки ден време в грижа за тази хомеостаза. В грижа не само за сегашното състояние, но и за спокойните, непомрачени от заболявания старини. За да не тежим един ден на деца и внуци, а да тичаме с тях на плажа. Тайната е в малките, лесно изпълними стъпки, както ни показва д-р Ейгъс. Книгата отключва множество посоки за тълкуване, но главното е, че във всеки от нас има импулс за растеж и развитие. И този стремеж към развитие носи целебен потенциал и хармония. Иначе загниваме и ръждясваме.

Прочетете още

reading-g34c70b1c8_1280

Кога се появява читателската преумора

Всеки изживява моменти, в които книгите му омръзват Състоянието е неприятно – уж сте разтворили …