Начало / Читателски дневник / Кога се появява читателската преумора

Кога се появява читателската преумора

Всеки изживява моменти, в които книгите му омръзват

bed-gf4e0c641f_1280

Състоянието е неприятно – уж сте разтворили книга, която сте си избрали с огромно удоволствие, и изведнъж тя ви става безинтересна. Сюжетът всъщност е интригуващ, но мислите ви бягат надалеч, а четенето бързо ви уморява.

Оставяте четивото настрани с идеята да свършите нещо и после да се върнете към него… но така се разсейвате, че не докосвате книгата вече с дни. В главата ви препускат хиляди възможности – уморен сте от времето или от сезона, ядовете в работата са виновни… но така или иначе, не ви се чете!

Разбира се, една такава читателска преумора има твърде различни черти при всекиго от нас. Пък и се проявява на практика по различен начин… Едни обвиняват себе си, други пък търсят причината във взаимоотношенията или преумората. Въпреки че говорим за едно и също състояние, при което книгите престават да ни интересуват.

Такива ситуации изискват да подходим с търпение

И най-важното, да си дадем време. Факт е, че всички ние, съвременните хора, сме подложени непрекъснато на силен информационен поток, който не подбира средства, за да стигне до съзнанието ни. Всеки реагира различно на многото информация, но главата ни така или иначе прилича на съсъд, който постепенно се изпълва. Нормално е, стигне ли натоварването връхната си точка, да откажем да приемаме повече. И най-често това се случва именно когато държим книга.

Промяната е ключова, за да разрешим едно такова състояние – особено ако ситуацията ни изнервя. Оставете книгите, захванете се с нещо друго, което ви се прави точно сега. Може би пък старателно сме оставяли настрани други дейности, само и само да прочетем някоя книга. И сега нещата са се обърнали…

Често сами сме си виновни за читателската преумора

Хората, които обичат книгите, често се опитват да четат прекалено много, без да си дават сметка, че това също уморява. Даже понякога, сякаш напук на обстоятелствата, старателно прочитаме до последния ред и книги, които са ни разочаровали или не разбираме. Това също трупа много читателска умора.

Личният живот също се подписва на едно такова състояние. Колкото по-трудна е моментната ни ситуация, толкова по-тежък е пътят към книгите. Ако го направим насила, забравяме основния постулат на четящите… Всяка книга е радост, наслада!

Изчерпват се всъщност и самите книги – не точно сюжетите им, ами начина на написване, жанрът. Това важи с особена сила при хора, които предпочитат по-тесен набор от творби. Логично е, че ако четете само фентъзи, все по-трудно ще откривате спиращи дъха заглавия. И това постепенно руши желанието ви да четете изобщо.

Ако се чувствате уморени от четене, оставете книгите, захванете се с нещо друго, което ви се прави точно сега. Може би пък старателно сме оставяли настрани други дейности, само и само да прочетем някоя книга. И сега нещата са се обърнали…

cteni

Друг тип умора е тази от безкрайните сюжети

Когато избираме непрекъснато твърде дебели книги, ние сами се подлагаме на стрес, че се бавим с прочитането им, че пълзим по страниците вместо да ги гълтаме. Това постепенно изсмуква ентусиазма и изведнъж се оказва, че желанието ни да четем се е изпарило!

Та точно тук е времето да затворим поредното томче и да го оставим настрани, след което да се потопим в други занимания. Може да сме градинари или експериментатори в кухнята – важното е почивката от книгите да е активна, без да броим в главата си прочетеното или непрочетеното.

Понякога става така, че следващата разтворена книга е съвсем различна – някоя, която не сме очаквали да ни заинтригува. Затова е важно да си даваме сметка за очакванията, които имаме към себе си. Често те изиграват лоша шега, защото изпиват желанието за четене. А то е преди всичко спонтанност!

Може да опитате и с аудиокниги

Понякога те се превръщат в средство да се заинтригуваме от даден автор или жанр. Ако онова, което слушаме, ни хареса, може да си вземем и класическата книга. Така да редуваме слушането с четене – и подобна игра може да ни излекува от читателска преумора.

Също толкова ефективни са екранизациите и сериалите по книги. Вместо да четем, може да си организираме седмица или месец на филмите по книги. И да редуваме заглавия, чийто книжен оригинал познаваме добре, с други, които още не сме прочели. Това може да върне глада ни по книгите и четенето.

Има и още един вариант как да сложим край на читателската преумора… Като не ни се чете книга, може би сега е моментът… да напишем собствена. Това обаче е рецепта за най-смелите и авантюристично настроените. Но поне може да си представим творческия процес по създаване на една книга. Колкото по-магичен ни се струва той, толкова по-назад е останала читателската ни преумора. И съвсем скоро неусетно пак ще разтворим книга… Защото четенето обикновено е за цял живот.

По материали от Bibliolifestyle
Снимки: StockSnap, Pexels, nini kvaratskhelia и congerdesign за Pixabay

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …