Начало / Свят / Политиката на Белия дом покачи продажбите на „1984“

Политиката на Белия дом покачи продажбите на „1984“

 

198924_bСлед неверните или недоказуемите изявления на наскоро встъпилия в длъжност американски президент Доналд Тръмп и някои приближени до него представители на Белия дом една истина изплува: продажбите на „1984“ на Джордж Оруел се покачват. Това обяви USA Today.

Класическата антиутопия на Оруел е публикувана за първи път през 1949 г. и разказва за общество, в което фактите са изкривени и смачкани от т.нар. „новговор“. От една седмица книгата е бестселър на Amazon. Това се случи след твърдения на представители на администрацията му, че срещу него през есента са били подадени милиони нелегални изборни гласове.

След това доби популярност снимковото сравнение на хората, присъствали на церемонията по встъпване в длъжност на президента Барак Обама през 2009 г. и тези, станали свидетели на клетвата на Тръмп. Първият чернокож президент на САЩ събра близо 1.8 млн. души, докато през 2017 г. те бяха няколкостотин хиляди. По този повод в първата си пресконференция говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви „Това бе най-голямата тълпа на полагане на клетва в историята“ и отказа да отговаря на други въпроси по темата. В последствие съветничката на Тръмп Келиан Конуей нарече поведението му представяне на „алтернативни факти“, което веднага беше свързано в социалните медии с „1984“.

Това не е единствената поучителна книга, изкачила се в продажбите на Amazon. „Това не може да ни се случи“ (1935) на Синклер Луис, която разказва за избирането на авторитарен президент в САЩ, е на 46 място, а „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли – на 71. Покачване в продажбите бележи и научният анализ на Хана Аренд „Тоталитаризмът“.

Прочетете още

37d5bef2035cee9a6c906117ffe1bbed

Американка пише феминистка версия на „1984” от Оруел

Сюжетът ще бъде преразказан през женски очи Джордж Оруел създава книгата си през 1948-а, като …