Начало / Автори / И човекът на интелекта има потребност да чуе тялото си

И човекът на интелекта има потребност да чуе тялото си

203286_b

Книгата на Габриела Рот е именно това – посредник между ума и онези емоции, които сме свикнали да скриваме дълбоко и безопасно в себе си. Но излязат ли на повърхността, животът ни се преобразява. Самата Габриела преминава през много личностни трансформации, докато осъзнае начина, по който това може да се случи. Чрез танц. Именно танцът прави и „Картография на екстаза” необикновена книга, книга, която се танцува. А за тази позакъсняла премиера на български на „градския шаман” Рот, както наричат американката, Краси Проданов си говори с издателя Естер Гомбаш. И съзнанието ни започва да се променя…

– С какво се отличава „Картография на екстаза” от другите книги на духовна тематика?

– Авторката Габриела Рот е известна по света като създател на танцово-медитативната практика, наречена „Танцът на 5-те ритъма”. Този танц е средство за трансформация и лечение. Петте ритъма отговарят на пет емоционални състояния, пет основни жизнени цикли, пет творчески състояния, пет сакрални роли – всички те сформират една мандала, която отразява личната история и път на човека и имат силата да ни върнат към същността ни. Книгата е своеобразен пътеводител в това наистина вълнуващо пътешествие. Габриела Рот споделя, че счита себе си за картограф на човешката душа и приема за свое призвание да повежда хората по техните вътрешни територии.

083a388daa5e07df2a231583b34f3cf2

Габриела Рот не е писател. Коя е най-силната черта на книгата й?

– Че е разтърсваща. Така поне твърдят хората, които са я чели. Мисля, че това е най-силната ѝ черта, защото емоцията означава, че нещо в нас е откликнало, резонира. Емоцията се запомня, тя първо ни разбърква, а после ни подрежда. Тази книга не може да те остави безразличен. Твърде лична е – както от страна на Габриела Рот, така и от страна на читателя, който няма как да не си зададе въпросите, които тя задава и няма как да откаже пътуването, на което тя го кани вътре в самия него. Да, Габриела Рот не е конкретно писател. Последователите ѝ я наричат „градски шаман”, защото умее да изразява философията си и да лекува чрез редица модалности: танц, музика, театър, писане. Книгата е много лично и съкровено автобиографично споделяне, в което постепенно, от глава на глава, се запознаваме с философията на Рот и с конкретните събития и срещи в живота ѝ, които са допринесли за нейното оформяне. Самата книга сякаш танцува, по редовете сякаш чуваш гласа на Рот.

– Как научи ти за нея? И какво те привлече в идеята „Картография на екстаза” да се появи на български?

– Присъствах на двудневен семинар по „5-те ритъма” през есента на 2013-а. Може да се каже, че това беше събитието за мен за онази година. Преживяното пренесе разбирането ми за себе си на съвсем друго равнище. Тези два дни бяха толкова разтърсващи, че поисках да разбера повече за човека, създал практиката. Разбира се, понеже моята страст са книгите, проверих дали Габриела Рот е писала и за мое щастие не само се оказа, че е автор на няколко заглавия, но и че когато пише е също толкова увличаща и трансформираща.

feature-2

– Уводът към българското издание е на Даниела Пелтекова, ученик на самата Габриела. Разкажи ни за нея…

– Даниела е сертифициран водещ в „Танцът на 5-те ритъма”. Живее и практикува в САЩ и всяка година се завръща в България, където от години работи по създаването на мрежа от последователи на практиката. Истинско богатство е, че има българин, който може от първа ръка да ни разкаже за Габриела Рот, защото тя наистина е била магнетичен учител и човек. Но също толкова безценно е и това, че Даниела превъплъщава и живее 5-те ритъма с истинска страст и е автентичен техен посредник. За мен беше важно книгата да бъде представена именно от нея и затова дори отложихме премиерата с половин година до момента, в който Даниела си дойде в България. „Картография на екстаза” не е просто някаква книга, тя е преживяване – и благодарение на Даниела това преживяване стана много истинско. Хората, които присъстваха, почувстваха книгата съвсем лично чрез танците.

– „Картография на екстаза” реално е лично изживяна. Означава ли това, че всеки от нас може да следва стъпките, по които ни води авторът?

– В отговор ще цитирам самата авторка: „Всеки от нас има силата и е отговорен за собственото си изцеление, всеки може да бъде лечител на себе си.” В „Картография на екстаза” Рот пише, че движението е средство за промяна, движението е лекарство. Картите, описани в книгата, са напътствия за вътрешното пътуване, което всеки може да предприеме, стига да избере да се откопчи от хватката на духовната и физическа инерция.

feature-4

– Как те обогати теб лично „Картография на екстаза”?

– Може би най-често цитираните думи на Рот са: „Раздвижи душата си и тя сама ще се излекува.” По някакъв магичен начин танцът раздвижва както телата, така и онези забравени части от душата ни, които са били обхванати от инерция и неподвижност и които ни закотвят в повтарящи се модели и игри на егото. Най-силното преживяване за мен, докато танцувах 5-те ритъма през есента на 2013-а, беше разтърсващото осъзнаване, че пътят към духовната свобода и изцеление може да премине директно през движенията на тялото. Рот нарича това „прекия път” към духовното просветление. Като човек на интелекта, тялото ми беше последното място, където търсех отговорите на въпросите си. А ги намерих именно там, получени и осъзнати в един миг. Това беше моят миг на просветление. Книгата всъщност представя пътеводител през отделните слоеве, които стоят между нас и онова безмълвно, невъзможно за формулиране преживяване. Пласт по пласт, окръжност по окръжност, Рот отвежда читателя навътре до центъра на същността му, до онази точка на покой, където маските и фиксациите отпадат и остава единствено състоянието на екстаз.

Прочетете още

nasko

Наско Атанасов: Изразявам почит към Учителите и предавам тяхното знание

Атанас или Наско Атанасов – както е по-известен, дълги години работи в медиите… И от …