Начало / Свят / Хари Потър и Хитлер – бестселъри на 2016 в Германия

Хари Потър и Хитлер – бестселъри на 2016 в Германия

19571618_303Повече от еклектичен вкус по отношение на книгите. Оказа се най-големите бестселъри в страната през изминалата 2016 г. са били „Хари Потър и Прокълнатото дете – първа и втора част (специално предварително издание на сценария)“ от Дж. К. Роулинг и „Моята борба“ от Адолф Хитлер.

Последната част на историята за момчето магьосник (по-скоро за сина му Албус Сивиръс) е била най-продавана както във варианта си на немски, така и на английски. Роулинг за шести път е топ-бестселър на годината в Германия

Още една британка е сред най-продаваните в страната, допълва Дойче Веле. Според изданието „Корабът на булките“ от Джоджо Мойс е на второ място по продажби за годината, а хитът „Аз преди теб“ държи четвъртото място.

ВВС пък отчита, че 92 години след първото си издание, сред бестселърите в страната е новото, рецензирано издание на„Моята борба“ от Адолф Хитлер. Книгата е била продадена в над 85 000 екземпляра въпреки солената си цена от 59 евро. От ВВС обаче смятат, че успехът на 2000-те страници на томчето не са непременно знак за възраждането на крайно-десните и нацистки настроения в страната. По-скоро интересът към творбата на живота на Хитлер се дължи на факта, че тя бе забранена за издаване след 1945 г. от баварското правителство. Първоначално „Моята борба“ излезе в 4000 екземпляра, но заради интереса към нея трябваше да бъде допечатана шест пъти. Баварските власти се съгласиха да отменят ембаргото си за издаването й, след като издателите ги убедиха, че трудът на бившия диктатор има образователна цел, а новото издание ще е със специални анотации и критични текстове.

Интересно е, че през 1933 г. „Моята борба“ е задължителна за библиотеката на всеки германец и 12 милиона жители на страната разполагат с нея. Първият й тираж през 1925 г. е продал само 9473 копия, но при идването на Хитлер на власт тази бройка надминава милион.

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …