Начало / Интервюта / „203 предизвикателства за пътешественици“ – промяната се случва неусетно

„203 предизвикателства за пътешественици“ – промяната се случва неусетно

203_coverМожеш да я закачиш на елхата, да я пъхнеш в чорапчето с подаръци или в раницата. Не само заради напористо червената й корица. Тази книга грабва неусетно и ако перифразираме вица – „важно е с кого си дошъл, но по-важно е с кого ще си тръгнеш“, след като я прочетеш, виждаш как в началото си бил един, а в края вече си различен.

Люси Еленкова е по петите на Ивалина Ненова и Мария Ангелова – двама от авантюристите (автори) на „203 предизвикателства за пътешественици“.

Опитът ви с пътуванията или опитът с книгите роди това издание? 

Предишните две години издадохме три други книги на тема пътуване – „50 места, които да посетите в България“ – съответно за 2015 и 2016 г., както и пътеводител с малко познати дестинации в България за чужденци50 secret places to discover in Bulgaria„. Опитът ни в пътуванията пък е разнообразен и на няколко континента – от Перу и Занзибар до Бразилия и Родопите. И все повече осъзнаваме, че пътуването не е просто изминаване на километри, а нещо, което те променя. Самите ние започнахме да си отправяме предизвикателства един на друг, когато пътуваме – това придава съвсем друг смисъл на новите места, среща те с неочаквани хора, кара те да вършиш неща, които по принцип не би. Така и решихме да споделим своя опит и да предизвикаме хората да превърнат всяко едно пътуване в свое приключение.

14894504_1321029804575733_448928091_oКой преброи „203 предизвикателства за пътешественици“, как измислихте тази цифра?

Не сме си поставяли за цел да бъдат точно 203 броя – просто събрахме всичкия си пътешественически опит, всички предизвикателства, които сме си поставяли преди или сме си набелязали за в бъдеще – и решихме, че колкото излязат, толкова. 203 е чудесно число – според Уикипедия то е нечетно, естествено, цяло, както и телефонният код на Кънектикът. А идеите в книгата са много повече от 203, защото всяко предизвикателство има по няколко варианта – за начинаещи, за напреднали, различни версии. 

Зад книгата стои голям екип от вдъхновени пътуващи хора, освен нас – Ивалина Ненова и Мария Ангелова, има илюстрации от Ирина Пенева, тест „Какъв пътешественик си“ от Илина Начева и предпечат на Александра Димитрова и Асен Ненов… Всеки е допринесъл със сърцето си за да се получи това, което е. 

challenges_2016_18  Още в началото попадаме на теста „Какъв тип пътешественик си“, значи ли това, че човек може да работи с книгата, освен да се забавлява?

Това е книга, която ще ти предложи стотици начини да се забавляваш, като самата промяна се случва неусетно. Когато минат години и осъзнаеш колко много страхове си преборил, колко по-отворен към света и непознатите си станал, как си спрял да мислиш за следващата дестинация, докато още си на текущата – тогава разбираш колко много си се променил. 

Илюстрациите са много ефектни. Защо се спряхте на този дигитален минимализъм, а не сложихте просто цветни снимки и пейзажи?

Илюстрациите са още едно ниво, на което човек може да се почувства предизвикан. Да си помечтае да се здрависа с бяла мечка, да се види как се излежава в хамак или да успее да почувства блаженството на това да се потопи в топъл минерален басейн на открито, докато навън вали сняг… Когато книгата беше написана, я дадохме на Ирина Пенева, като й казахме да илюстрира тези предизвикателства, които сама си хареса – и резултатът е повече от фантастичен! (и тук дори нямаме предвид извънземното, което явно сте поканили на вечеря в една от илюстрациите). Колкото повече време наблюдавате някоя от илюстрациите, толкова повече метафори и нива на смисъл откривате в тях. 

Защо някои от предизвикателствата ни отпращат в другата крайност на общоприетото за удоволствие, например „Отиди там, където си бил десетки пъти“, „Загуби се нарочно“ или „Искаш повишение? Вземи си отпуска!“

Защото човек обикновено търси щастието по линията на най-малкото съпротивление. Неслучайно сме предположили, че Отиди там, където си бил десетки пъти“ ще остане последното предизвикателство за изпълняване от книгата. Има начини да постигнем щастие, които са неочевидни, неконвенционални и на пръв поглед нелогични. Ние обаче сме ги изпробвали и гарантираме, че работят! А удоволствието е поне три пъти по-голямо, защото полагаш повече усилие – и виждаш, че има смисъл! Чрез предизвикателствата в книгата хората ще се убедят, че има много повече начини да се забавляваш на път от тези, за които ни идва на ум обикновено. 

challenges_2016_85

А на нас, в Лира.бг, особено ни допадна №49 – „Пътувай в Испания като Дон Кихот (и други прочути комбинации от места + книги)“

Извън хумористичния стил, „203 предизвикателства за пътешественици“ е пътеводител, и то сериозен. Когато ти казва – „Плавай из каналите на Венеция (или други прочути канали)“, следва историческа справка за гондолиерите и географска такава за още европейски градове. Ако те посъветва -„Язди камила в пустинята и слон в джунглата“, превантивно ти дава информация, как да се справиш в случай, че…те наплюе камила. Отделна глава е посветена на предизвикателства за България – познати и непознати, мили и родни. „Слушай гайда в Родопите“, „Включи се в розобера в Долината на розите през юни (и други цветни дестинации)“ са последвани от щурата идея „Посрещни изгрева на Джулай морнинг“ и една нетипична – „Виж лешояди в естествената им среда“. Уточнено е къде, без да става дума за политици.

Въобще, книжката хем ни вади от зоната на комфорта, хем създава друг. Има за всеки – цели 203 предизвикателства. А най-голямото – навътре към себе си!

 

Прочетете още

book-2929646_1920

Слънцето носи енергията да четем и да обичаме

Почитаме го на 3 май, макар че всеки изгрев е истински празник! Доказано е, че …