Начало / България / Слънцето носи енергията да четем и да обичаме

Слънцето носи енергията да четем и да обичаме

Почитаме го на 3 май, макар че всеки изгрев е истински празник!

book-2929646_1920

Доказано е, че светлината ни прави оптимисти

Точно липсата на слънце пък събужда и много болести в организма. Намалява например нивото на витамин D – наричан точно „слънчевият“… Заедно с това и имунитетът ни рязко пада.

Слънцето е източник на добро

И до днес например при тревожни състояния ще ви посъветват да сте навън по изгрев слънце. В някои философски учения всъщност посрещането на небесното светило е важен ритуал!

Но причината да се обяви 3 май за ден на слънцето е по-скоро модерна… С това Международната асоциация за соларна енергия иска да обърне внимание върху факта, че слънцето може да разреши много от проблемите ни. Идеята е по този начин да се привлече вниманието към възобновяемите източници на енергия.

Да запазим баланса на планетата

Точно това е мотото, под което се провеждат много инициативи в цял свят. Целта е да се промени мисленето и да се инвестира в разработване на нови системи, които ще ни помогнат да усвояваме слънчевата енергия.

slunce

Като говорим за слънце, се вдъхновяваме да тръгнем на път

Ентусиазмът ни всъщност идва от няколко „слънчеви“ книги, които разтворихме напоследък.

Много ни се пътува например из нашата слънчева родина – още щом разгърнем „Пътеписи за душата на България“, и почваме веднага да съставяме разни маршрути… По интересни места ни води из новата си книга Ивинела Самуилова – и из страната, но и из душата…

За слънчеви разходки си мечтаем и като зачетем „Истории за места и хора от близо и далеч“…  Авторката на тази книга Инна Учкунова ни показва чудеса като Джераш в Йордания, също и индийския Амритсар… май термометрите там ще показват доста повече, отколкото у нас… Но ще е слънчево, спор няма!

Забождаме пръст и в рафта с пътеводителите… кой знае дали е на късмет, ама ни се падна Великобритания :) Там въпросът със слънцето вече е спорен, но късметът си е късмет… Остава утехата, че пътеводителите на National Geographic са великолепни. Пък и до Лондон все се намират доста евтини полети :) Нека слънцето е с вас, това ви пожелаваме…

А по случай празника му още един лъч добавяме и ние, с книга… Изберете вашата!

Прочетете още

Finistere02

Петя Стефанова на мотор и пеша: „За мен е важно тялото да последва пътищата на душата“

Маршрути интригуващи и дори опасни описва тя в книгата си Познаваме я като поетеса – …