Начало / Любопитно / Исландия: Страна на библиофили

Исландия: Страна на библиофили

156564Исландия е малка страна с около 330 000 души население, населяващо своята вулканична скала в северния Атлантик. Част от Исландия се намира отвъд Арктическия кръг, а столицата ù Рейкявик е най-северната столица в света.

Вероятно заради географското си местоположение, заради изолацията, дългите зимни нощи и студа, както и заради вулканите и леда, исландците четат и публикуват повече книги на глава от населението от повечето страни в света, твърди сайтът www.bookriot.com. Четенето изглежда е част от исландската народопсихология, а процентът грамотност достига перфектните 100%.

Всяка година в месеца преди Коледа в Исландия се случва „Книжното наводнение“ (Jólabókaflóð) – масово издаване на по-голяма част от книгите през годината в страната. Бестселърите се разграбват, а книгите са напълно обичаен Коледен подарък в островната държава. Исландия е рай за всеки любител на четенето и е просто задължително, ако я посетите, да влезете във всяка книжарница – те са стотици, така че вероятно ще ви се наложи да се върнете отново в северната страна. Рейкявик е населяван от около 120 000 души, но броят книжарници е огромен – за стари и нови книги, специализирани, независими, както и част от големи вериги.

imagesЗа исландците е характерно силно развитото чувство за национална и историческа идентичност. „Сагите“ – книжна поредица от местни легенди – са изложени в повечето книжни магазини, където има сериозен фокус върху фолклора, историята и идентичността, а книгите са съобразени с всеки вкус и възраст – от дебели томове до тънички хумористични интерпретации.

Исландците са горд народ и има защо – земята им е скована от сняг и лед, а през зимата слънчевата светлина проблясва за кратко. Хората са трудолюбиви и невероятно усърдни. Вероятно са се пръснали от гордост, когато през 1955 г. Халдоур Лакснес печели Нобеловата награда за литература. Днес книгите му са навсякъде, включително в магазините от веригата „Еймундсон“, основана през 1872 г. Книжарниците ù са снабдени със сериозна колекция от английски издания, подбрани фантастично, защото винаги е полезно да знаеш какво се чете в другите държави.

Антикварните книжарници също са често срещани в Исландия, а една от най-популярните в Рейкявик е „Bokamidstoden“. В нея има книги както на английски, така и на исландски, а прашните рафтове предизвикват приятна носталгия.

„Нексус“ пък е центърът на комиксите и графичните издания в Исландия, но също и място за бордни игри и костюми, наравно с богатата колекция от фантастика и фентъзи, феминистка литература и всичко, което би паснало на книжните и филмовите нърдове.

eymundsson-bookstoreКнижарниците в Исландия следват тенденция в подредбата – има книги навсякъде, включително по маси, купчини по пода, покрай прозорците, под масите, върху столовете и сбутани в ъглите. Използват се за декорация и създават чувство за домашен уют, особено когато настъпи мразовитият ноември и пейзажът навън стане негостоприемен.

Ако пътуването ви отведе извън Рейкявик, можете да видите снежни пътища и хълмове, водопади, както и неповторимото Северно сияние. В индустриалния град Селфос се намира малката кафе книжарница „Bokakaffid“, в която редом се продават нови и стари книги, красиви издания с кожена подвързия, но и такива с нови лъскави корици. Но Исландия не е най-доброто място за пазаруване на книги, тъй като цените са високи (това важи като цяло за стандарта, тъй като страната е голям вносител на ресурси). Но повечето печатни издания са неописуемо красиви и оставянето им по рафтовете е почти невъзможно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 септември – 17 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Холи от Стивън Кинг 3. В …