Начало / Интервюта / Астрологията представя опростен математически модел на човека и обществото

Астрологията представя опростен математически модел на човека и обществото

img_2064„За смисъла на астрологията“ е новата книга на режисьора Стилиян Иванов, в която той синтезира основните понятия на тази любопитна наука, развитието и приложението ù от древността до днес, връзката ù с източната традиция, както и най-характерното за всяка зодия. Без грим и сценични ефекти, на достъпен език и в приятелска атмосфера, Хеликон-Витоша посрещна Стилиян Иванов заедно с астролога Оксана Хорват-Станчева. Авторът открехнаха завесата към непознатото и пред Лира.бг.

Господин Иванов, защо от камерата минахте към книгата, визуалното в наши дни не е ли по-убедително?

Картината и думите са различни изразни средства на идеите. Има хора, до които по-лесно стигаш с текст, а не с визия. Освен това новата книга – „За смисъла на астрологията“, както и предходните две – „BG тайната от Орфей до Ванга“ и „Рецепти за щастие“, обобщават и синтезират срещите ми с идеи и хора през 25-те години правене на документални филми (до днес 42). Понякога удобството да разтвориш набързо страниците надделява над удоволствието да проследиш едночасов киноразказ.

Откъде идва интересът ви към езотеричните традиции?

По-скоро имам интерес да превръщам скритото в явно. Демистифицирането на различни теми води до популяризиране на „тайно“ знание, което някои хора ревниво пазят, за да се чувстват „богоизбрани“. В ерата на Водолея няма как разни общности и братства да продължават да си присвояват „изключителните“ права върху хилядолетната човешка мъдрост.

Защо заглавието на тази книга е „За смисъла на астрологията“, а не за ползата от астрологията?

Рецензент на книгата е известният психотерапевт и астролог Оксана Хорват-Станчева. Тя държеше на този нюанс в думите по отношение на астрологията. И е права.

Как протече работата ви с нея?

С Оксана сме приятели от момента на идването ù в България и заедно вървим в Пътя на Астрологията, като тя разбира се, многократно повече владее тънкостите на приложната част на тази древна наука.

До каква степен хороскопът предопределя съдбата ни, къде остава свободната воля?

Свободната воля според астрологията е 12 на 12-та степен за всеки един от нас. Толкова са домовете и знаците в наталната карта на всеки човек. Астрологията ни подтиква към действие, за да се реализира „обещаното“ от звездите.

Хората понякога си изграждат стереотипи според зодиакалния знак. Вие съобразявате ли се, на базата на това, което знаете от астрологията със зодията на човека, казвате ли си – „моят знак не се разбира с еди кой си, трябва да внимавам“, или „от това би излязло добро приятелство и бизнес“?

Когато хората си взаимодействат от значение е не само зодиакалният знак, но и асцендентът, Управителят на хороскопа и т.н. Но по-важното е да разберем, че при общуването с другите ние ги приемаме или отхвърляме според това какво те отразяват от нас самите – когато разпознаем качества, които не харесваме у себе си, то тогава трудно общуваме с „огледалото“, наречено „другият човек“.

По какво се различават източната от западната астрология?

Смисълът на източната астрология е да даде отговор на фундаменталния въпрос „Защо съм тук и сега?“. А западната се стреми да отговори на битовото питане „Как по-добре да живея тук и сега?“

Техниките за контрол на съзнанието, които са добре развити в Индия например, влияят ли в същата степен, ако ги практикува един съвременен българин?

Астрологията не предлага техники на контрол. Астрологията предлага варианти на активен живот.

Защо обръщате специално внимание на планетата Сатурн в книгата си, дайте ни пример за нейното ограничаващо въздействие?

Сатурн, по подобие на строг Учител, ограничава всеки човек, който се опитва да „избяга“ от учебния час, искайки да превърне живота си в безкрайно междучасие.

Към края си е 2016-а, една трудна година, мнозина след резултатите от изборите в САЩ и у нас я нарекоха непредсказуема. Какво най-общо е заложено в астрологичната карта на следващата?

По подобие на хилядите години преди 2017-а и по подобие на хилядите години след нея, в предстоящата нова година са заложени хиляди опции и само от нас зависи кои от тях ще реализираме. Никой не е виновен на човечеството за грешките, които допуска. Най-малко са виновни планетите и звездите. И пак така относно заслугите за постигнатото от хората. Астрологията представя опростен математически модел на човека и обществото. Познаването на тази древна наука помага да намерим истинския смисъл на живота ни – оттук и това, което ще ни направи истински щастливи.

Интервюто взе Людмила Еленкова

Прочетете още

31956505_1021255068027735_6781064640903249920_n

Астрологията и психологията правят заедно чудеса

Пепа Соколова е грижовният стопанин на едно необикновено издателство, което търси в небесните конфигурации тайните и …