Начало / Интервюта / Астрологията и психологията правят заедно чудеса

Астрологията и психологията правят заедно чудеса

Пепа Соколова е грижовният стопанин на едно необикновено издателство, което търси в небесните конфигурации тайните и на нашия живот

46414970_1938202722933957_2783430281468575744_n

Отдавна искаме да си поговорим с Пепа за тези специални книги – посветени на астрологията. А щом съзряхме „Как Южният възел срещна Северния“ решихме, че точно сега е моментът. Но вместо за една книга, се разприказвахме за това как слабостите често определят характера ни. И как астрологията все повече се съчетава с психологията. За добро, разбира се! Но нека я караме поред…

– Има ли хит сред астрологичните ви книги тази година?

– Е, трудно може да се говори за хит в общоприетия смисъл, тъй като нашите книги не са масови, четат се от ориентирани към развитието си хора, които се стремят да вникнат по-навътре в себе си и в своите взаимоотношения с другите. Основната ни серия се нарича „Себепознание“. И тъкмо с такава насоченост е едно от най-добрите ни заглавия от тази година, „Бариери и граници“ на Лиз Грийн. В него се разказва как сами си поставяме прегради, опитвайки се да се предпазим от нещата, от които се страхуваме, как собствените ни психологически защитни механизми ни ограничават и провалят. Книгата разказва, с помощта на астрологията, за типичните страхове и блокажи, които сами си налагаме.

– Съществуват ли и в този тип заглавия някакви тенденции – неща, които са по-актуални сега, отколкото преди?

– Може би хората се интересуват повече от разбулване на причините за проблемите си във взаимоотношенията, както и си задават въпроса защо постоянно им се случват определен тип случки и събития. Знаем, че подсъзнанието е важен определящ фактор за проявената реалност на живота ни, и тук на помощ на психологията идва астрологията. В съчетание те са в състояние да оказват неоценима помощ: авторитети в психологическата астрология, след години изучване на психоанализа и практикуване на астрология, са свързали типични психологически реакции, като проекция, соматизиране на психологически проблеми, с конфигурации от планети в астрологическата карта. Както казва една наша редовна клиентка, астрологията предоставя „патеричка“ за опора в ежедневните отношения: щом човек си обясни своето отрицателно възприятие, неприязън или лоши чувства към някой друг, някой свой вреден начин или мания, подривни чувстват като ярост, гняв, проблемът е наполовина разрешен: с разбирането идва малко по-голяма толерантност, повече увереност в себе си и съчувствие към чуждата природа. В крайна сметка всичко е човешко…

– Прави впечатление, че астрологията все повече върви ръка за ръка с психологията.

– Да, двете дисциплини заедно могат да сътворят чудеса за психиката на съвременния човек. Доста астролози са дипломирани психолози, някои на запад дори са изучавали психотерапия и с години са се подлагали на сеанси, за да овладеят себе си и изкуството да подхождат възможно най-подходящо според психиката на всеки отделен човек, обърнал се към тях за помощ.

Korici

– Едно от последните заглавия показва как Южният възел среща Северния… Какви са тези възли? Всички ли живеем между тях?

– Авторката на тази книга, Татяна Захарова, е на първо място психолог, а след това – астролог. Става дума за показатели в астрологическата карта, които свидетелстват за нещата в нашата природа, които ни се отдават естествено, които правим автоматично и до които прибягваме в моменти на стрес. Особеното тук е, че за да се развиваме, трябва да се помъчим да проумеем противоположното: например добри сме в детайлите тук и сега (не виждаме гората от дърветата – Южен възел в Трети дом), но от нас се иска да развием перспективно мислене, а именно: да се научим да предугаждаме бъдещи перспективи, да губим битки, но да печелим войната. Тоест да си създадем приоритетна система с оглед на бъдещето, отчитайки желаното за постигане в далечна перспектива (въпроси по противоположния – Девети дом). Разбира се, донякъде запознатите с астрологията знаят, че всички тези теми са оцветени от качествата на противоположните знаци, където се намира двойката възли. Целта е да развием дефицита – каквото дори не ни хрумва, че ни липсва в случая.

– Прочетохме, че Татяна Захарова, авторката на тази книга, използва по-нетипичен метод – а именно Лунните възли. По какво можем да съдим, че този подход е успешен? И може ли да е полезен във всекидневието ни?

– От дискусията в книгата (тя представлява семинар на живо със съответните разговори с участниците) става ясно, че хората не осъзнават какво им липсва по мястото и знака на Северния възел. Проблемът е, че в случая човек не може да се осъществи: зациклянето в привичното и познатото носи неудовлетворение, липсва смисъл, защото не се работи по мисията за живота. Разбира се, че развиването на дефицитите в способностите и даденостите помага: най-малкото, човек се опознава по-добре и се отваря към експерименти, които изненадващо носят пробиви и приятни изненади.

– Самата книга е изградена като дискусия – дали ще е по-лесно да бъде разбрана в групова работа, или индивидуалният прочит е за предпочитане?

– Книгата съдържа дискусии с живи участници, което е полезно, защото може да се прочете чуждата гледна точка, как се чувства човек с други дадености. Всички, които са запленени от астрологията, обичат да обменят опит и да си обсъждат хороскопите помежду си. Но разбирането и работата над себе си е дълбоко лично нещо и като такова изисква размисъл и уединение.

northern-hemisphere-3591569_1920

– Може ли Системата на Лунните възли да прогнозира бъдещето?

– По-скоро Лунните възли в индивидуалната карта подтикват към себеразкриване – което, като се замисли човек, не е никак малко. Колкото по-добре познаваме силните си страни и какво не ни достига, толкова по-рационално и успешно можем да се справяме в живота: опираме се на заложеното, за да развием липсващото. Всъщност в това е смисълът на цялата книга.

– И накрая, кои са астрологичните заглавия, които си заслужава да разтворим до края на годината?

– Подготвяме едно издание от един интересен американец, изследовател на древногръцки, персийски и арабски астрологични текстове. Книгата му с работното заглавие „Традиционна астрология за днес“ представлява сбит, синтезиран метод за прогностика, който са използвали древните. Самият автор – казва се доктор Бенджамин Дайкс, е превел и издал на английски език доста древни ръкописи: на Фирмикус Матернус (IV-ти век след Христа), малко по-нататък написаната „Кармен Астрологикум“ на Доротей, от по-късни арабски астролози – като Сахл бин Бишр, Машалах, Умар ал-Табари, както и някои класически творби от Средновековието – на Гуидо Бонати.

В подготвяната от нас книга доктор Дайкс предава на достъпен език някои днес забравени или недостатъчно ясни като механизъм техники, които дават изключително точни резултати в прогностиката. Разработката излага и доста пространен исторически разказа за развитието на астрологията през вековете.

За звезди и характери си поговори Краси Проданов

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …