Начало / Свят / Продават на търг пистолета, с който Верлен стреля по Рембо

Продават на търг пистолета, с който Верлен стреля по Рембо

1351Едно от най-известните огнестрелни оръжия в световната литература – пистолетът с който Пол Верлен стрепя по Артюр Рембо, ще бъде продадено на търг, обявиха от аукционерската къща „Кристис“.

С този револвер през 1873 г. е поставен краят на една от най-големите любовни афери в света на френските поети. Това става по почти фатален начин – Пол Верлен прострелва любовника си Артюр Рембо.

29-годишният Верлен се сдобил с оръжието в Брюксел на 10 юли 1873 г. Преди това той вече бил изоставил младата си съпруга и детето си, за да бъде с талантливия си любовник тийнейджър, който по-късно ще стане символ на младия бунтар. След време, изпаднал в депресия и с помрачен от опиума и абсента ум, в една бурна вечер в Лондон, Верлен поискал от Артюр да се разделят. Той се прибрал у дома в Белгия, но Рембо го последвал. В ново алкохолно опиянение в един хотел двамата пак се скарали и според Рембо приятелят му искал да се самоубие. Вместо това обаче прострелял два пъти младия поет – единият го улучил в китката, а другият уцелил стената. Раненият Рембо обаче не се отказал от любимия си. Той го молел на колене да не оставя. Пияният и надрусан Верлен вади пистолета отново и заплашва приятеля си насред улицата. Малко след това по-възрастният мъж е арестуван от минаващ наблизо полицай и осъден на две години затвор, където за ужас на Рембо приема католицизма. В затвора той пише 32 стихотворения, които по-късно му носят истинска слава.

Револверът е конфискуван от властите, а след това попада в ръцете на частен колекционер. Според специалистите от „Кристис“ цената му може да достигне до 60 000 евро на търга, който ще се проведе в Париж на 30 ноември.

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …