Начало / Свят / Първият туит на света се продава за милиони

Първият туит на света се продава за милиони

Виртуалните постове се превръщат в нов жанр

stažený soubor

Писаното слово е изтърпяло какво ли не, а сега и публикациите в социалните мрежи започнаха да стават бестселъри. Тон за това даде шефът на Туитър Джак Дорси, който предложи за продажба първия си туит изобщо. Постнат е на 21 март 2006-а, като това се смята и за рождена дата на социалната мрежа. „Просто настройвам моя туитър”, пише тогава Дорси, без да знае какво бъдеще чака него, пък и поста му.

В търга, който се разрази след предложението за продажба от страна на директора, туитът бързо достигна стойност от 2,5 млн. долара. Сумата е предложена от Сина Естави, която е генерален управител на Bridge Oracle.

Ако се питате какво точно продава Джак Дорси, отговорът е прост – NFT на първия туит. Ако питате пък какво е NFT, това е, по обяснения на вещи в занаята, незаменим маркер или non-fungible token. С други думи, дигитално действие, което може да включва широк спектър от материални и нематериални предмети. Например колекция спортни карти, покемони и прочие. Всеки един NFT е уникален и за разлика от виртуалните валути, не може да бъде заменян от друг.

Сега купувачът ще получи дигитално подписан и заверен сертификат, както и метаданни за първия туит, който обаче ще продължи да съществува пред очите на всички.

Парите от продажбата Джак Дорси ще дари на организация, която се бори с бедността. Има всъщност още време за наддаване – крайният срок е 21 март 2021-а.

https___hypebeast.com_image_2021_02_nyan-cat-300-eth-560000-usd-sale-001

NFT стават лека-полека хит. Така беше продадена например Nyan Cat – ютюб видео, превърнало се в интернет мем. Котката лети в космоса под формата на тост със сладко и оставя след себе си следа във формата на дъга

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

charlotte-bronte1

Милион долара струва свитък със стихове на Шарлот Бронте

Ръкописът дълго време се смята за изчезнал Създателката на „Джейн Еър” пише стиховете, когато е …