Начало / Автори / 10 факта, които може би не знаете за Оскар Уайлд

10 факта, които може би не знаете за Оскар Уайлд

mi-oscar-wilde-black-and-whiteНаскоро се навършиха 162 години от рождението на Оскар Уайлд. Това бе повод за www.pw.com да се зарови в архивите и да представи 10 факта за писателя драматург, които може би не знаете за него. Те са избрани от поредната биография на британеца от Емер О‘Съливан: „The Fall of the House of Wilde: Oscar Wilde and His Family“, която наскоро се появи на книжния пазар.

С годините Оскар Уайлд се превърна в културна икона, символ на хомосексуализма и една от първите световни знаменитост. Това, което остава на заден план обаче са неговите необикновени човешки качества – изключителен интелектуалец, хедонист, показно високомерен, привърженик на нетрадиционните сексуални занимания.

  1. imagesМладият ирландец се превръща в Оскар Уайлд в Америка. Той отива там в средата на 20-те си години, за да изнася лекции по естетика. Преживяването променя живота му. Американските медии го осмиват – дрехите му, маниерите му, всичко е под прицела им. Но той не се скрива, не се страхува. Вместо това се научава да използва медийната си слава като предимство. Красноречието, остроумие и театралниченето превръща в свой стил. И триумфира накрая. Възвръща доверието кум себе си и във себе си. Вижда суперзвездата, която от тогава е трансатлантическата знаменитост. Уайлд е един от първите, които стават известни с това, че са самите себе си.
  2. Баща му сър Уилям Уайлд е в основата на скандален съдебен спор. Той е един от най-уважаваните викториански мъже на своето време – очен хирург, историк, археолог. Той обаче е обвинен в изнасилване от дългогодишната си пациентка Мери Травърс. Тя пише памфлет, с който го опозорява като лекар и твърди, че той използвал хлороформ, за да получи положителен отговор от пациентките си в сексуалните си щения. Писанията й, както и любовните писма, които сър Уайлд й писал, били разпространени в цял Дъблин. Делото съсипало репутацията на Уайлд–старши.
  3. Майката на Оскар – лейди Джейн Уайлд е свързана с ирландските бунтове от 1848 г. Тя била журналист, литературен критик, преводач и създала документ, с който призовава Ирландия да въстане срещу британския колониализъм. Тя наблегнала на своето протестантско потекло и напомнила, че членовете на британското правителство и католиците въобще пренебрегват човешките права. Лейди Джейн дори посмяла да изрази нечуваното – твърдяла, че империализмът няма да оцелее, защото залага на експлоатацията и робуването.
  4. cegdzbkwaaqpvluЕдна от ролите на Оскар Уайлд е тази на викторианския съпруг и баща. В края на 20-те си години Оскар се жени за красивата Констанс Лойд, която също има ирландски корени. Двамата имат двама прекрасни синове – Сирил и Вивиан. В продължение на няколко години Оскар очарова аудиторията със съчетанието да е мъдър драматург и едновременно с това – да се появява като щастлив семеен мъж. Но Оскар е майстор на преструвките. Той няма афинитет към домашен уют и стабилност. След две години брак Оскар среща 17-годишния канадец Роби Рос. Двамата стават любовници и скоро Роби се мести в дома на Уайлд в Челси. Там остава няколко месеца и е приятел на Констанс и любовник на Оскар.
  5. Лорд Алфред Дъглас, а не Оскар, изрича прочутата фраза: „любовта, която не смее да изрече името си“. oscar-wilde-at-ashford-ca-012Хомосексуалността обичайно е облечена в евфемизми, като Гръцка любов. Технически терминът „хомосексуализъм“ навлиза в речника на хората след 1869 г. Тогава се превръща във фокус на психолозите и адвокатите. В много страни се въведени нови закони или стари такива са преработени с цел регулация на сексуалните контакти между възрастните. Във Великобритания законодателството става още по-строго. Присъдата за „прояви на неприличие между мъже“ е две години затвор и тежък труд. По-късно Оскар пада жертва на тези законови промени.
  6. Оскар сам завежда делото, в което е осъден. Той призовава маркиз Куинсбъри, баща на любимия му Дъглас, в съда, а не обратното. Куинсбъри обвинява Уайлд в содомия. Писателят може да игнорира клеветата – все пак той наистина има хомосексуални връзки. Но Оскар глупаво решава да го съди. Загубата му е неизбежна. Образът на потърпевшия баща, който се опитва да предпази сина си от морален упадък, заедно с доказателства за емоционалния провал на Уайлд, печели делото в полза на маркиза. И така Оскар се превръща от драматург-знаменитост в заклеймен престъпник.
  7. Братът на Оскар – Уили Уайлд, се жени за една от най-забележителните американки по онова време – Франкк Лесли. Адвокат и журналист, Уили нямал апетит към работата. Той търси убежище в брака си и късметът му се усмихва, когато става пети съпруг на г-жа Франк Лесли. Тя е вестникарски магнат, собственик на много вестници. Лесли е пример за успяла бизнесдама на XVIII век. Бракът обаче е провал. Двамата са абсолютно несъвместими и се разделят след година. По думите й Уили отказва да работи. За него Америка е най-вече място за почивка. Уайлд се връща в Лондон и потъва в разврат и апатия. Алкохолизмът му е причина за ранната му смърт.
  8. Оскар има две незаконни сестри и един брат. Сър Уилям имал три деца от две други жени, чиято самоличност остава забулена в тайна. Първото дете – Хенри Уилсън е на 13, когато Уилям се жени за Джейн. Той е представен като племенник на Уайлд-старши. Емили и Мери, двете дъщери, пък са отгледани от по-големия брат на Уилям. Когато са на около 20години, двете изгарят в пожар. Бедствието започва с подпалването на кринолинената рокля на Елизабет. Ери се втурва да спасява сестра си, но и нейната рокля пламва. Не е ясно дали тези деца, Оскар и Джейн знаят кой е истинският им баща.
  9. Оскар е един от най-клеветените мъже на своето време. Американската преса често го определя като откачалка. Един от най-бруталните материали по негов адрес излиза във „Вашингтон Поуст“ – комикс с главен герой писателят, който е нарисуван като дивак от Борнео. Уайлд е изобразен със слънчоглед, маймуна и кокосов орех в ръцете. Авторът пише: „Ако теорията на Дарвин е правилна, то човекът не е достигнал кулминацията на еволюцията. По-скоро вървим надолу по хълма и аборигените са отправната ни точка“. От този текст надали някой би се досетил, че става дума за един от класиците на онова време.
  10. По време на делото срещу Оскар Уайлд в процеса наяве излизат подробности от будоарните му изпълнения, което превръща делото най-скандалното на онези години. Доказателствата, предоставени от Чарлс Паркър, една от „играчките под наем“ на Уайлд, са истински хит. Пред викторианския съд Чарлс признава: „Бях помолен да се преструвам на жена, а той е мой любовник. Трябваше да седя на коленете му и той да се забавлява с мен, както мъж се забавлява с момиче.“

Прочетете още

bar1

37-метров бар посреща гостите на „Оскар Уайлд“ в Ню Йорк

Бар „Оскар Уайлд“ отвори врати в Ню Йорк наскоро, но връзката му с великия писател …