Начало / Любопитно / Най-величествените библиотеки на Германия

Най-величествените библиотеки на Германия

Винаги в навечерието на Деня на будителите се присещаме (може би недостойно рядко) за съвременните будители – учители, просветители. В тази категория обаче няма как да не влязат едни хора, чието поприще и страст е едно – разпространението на книгите и писменото слово и издигане на любовта към четенето. Книжари и библиотекари.

В lira.bg често Ви „разхождаме“, макар и виртуално, из най-красивите книжарници и библиотеки в света. Дни след края на Франкфуртския панаир на книгата за 2016 г. Ви повеждаме към Германия и нейните най-величествени библиотеки, за които разказва www.dw.com.

Градската библиотека в Щутгарт

19451235_303Тази институция е планирана и с дизайн, който да й позволи да бъде интелектуален и културен център. Построена е през 2011 г. и представлява кула от 9 куба-етажи. Фасадата й е от стъклени тухли, а интериорът е решен в искрящо бяло. Цветът се придава от книгите, разположени по стелажи около стените. Нощем библиотеката свети в различни цветове.

Библиотеката на дукеса Анна Амалия

19451249_303Това е малка сграда във Ваймар, която е дом на множество книги, карти, партитури и древни регистри. Името си получава от дукесата, която установява, че колекцията книги на местния съд е преместена през 1766 г. в Библиотеката Рококо. Пожар през 2004 г. унищожава част от ценната колекция. Сградата е част от световното културно наследство и е ремонтирана и отново работи три години по-късно.

Библиотека Херцог Август

19451241_303Библиоттека Аугуста, или библиотеката на Херцог Аугуст във Волфенбютел, е една от най-старите библиотеки в света, която съществува и до днес без да загуби своята ценна колекция. Дюк Август (1579 – 1666) бил запален колекционер на книги и създал една от най-големите библиотеки на своето време. Учените продължават да се връщат в това светилище, за да изследват богатството от средновековна литературни екземпляри.

Библиотеката Фостър

19451270_303Заради череповидната си форма тази библиотека в Берлин често е наричана „Мозъкът“. Тя е дома на отделите за философия и хуманитаристика на Университета Фрай, но е най-вече архитектурен шедьовър. Дизайнът е на архитекта Норман Фостър. Открита е през 2005 г.

Научната библиотека на Оберлаустиц

19451824_303Научната библиотека на Оберлаустиц в Гьорлиц се намира почти до границата с Полша. Основана е през 1806 г. Сградата е проста, но с класически дизайн на залите. Над 140 000 книги и исторически, културни, природонаучни документи се пазят в архивите й.

Центърът на Якоб и Вилхелм Грим

19468593_303Намира се в зрелищния Център Грим в берлинския университет Хъмбалд. Построен е през 2009 г. и е дом на библиотека, компютърен и медиен център. Читалнята е сърцето на центъра  и дава усещането на посетителите си за четене на открито. Дизайнът й е почти космически и дава шанса на читателите да се наслаждават на книгите „под открито небе“, твърди архитектът Макс Дудлер.

Баварската държавна библиотека

19451260_303Колекциите на това светилище съдържат томове от XVI век, които са се разраснали до 10 милиона книги. Днес те са част от архива на Баварската държавна библиотека в Мюхен, някога известна като Bibliotheca Regia Monacensis. Колекцията се мести в сградата в периода 1832 – 1843. Тя е разрушена по времето на Втората световна война и отнема години докато бъде възстановена.

Читалнята Колумба

19457004_303Тя не е като останалите библиотеки в този списък. Читалнята в музея Колумба е съкровище сама по себе си. Това е място за четене с удивителна гледка към центъра на Кьолн.

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …