Начало / Любопитно / 5 съвета как да бъдем страхотни в препоръчването на книги

5 съвета как да бъдем страхотни в препоръчването на книги

Мария-Десислава Щиплийска, Хеликон Славейков

(по материали от bookriot.com)

ruse-liubovНай-добрата книжна препоръка обикновено идва от хората, на които имаме доверие. Вероятно смятате, че да препоръчваш книги е лесно, но всъщност не е съвсем така. Всеки, който трябва да препоръчва книги редовно в ежедневието си знае за какво говоря. Всички ние – книжари, библиотекари или любители на книги, имаме различни техники. Ето няколко, които доказано работят:

  1. Разпознавайте подобните книги. Ако човек ви попита за препоръка, която е като друго четено от него заглавие, това което трябва да направите е да съчетаете две неща: мотивите и тонът на книгата. Пояснявам: мотивите са повтарящите се елементи на една книга, които ѝ придават особен „вкус“. Докато тонът е атмосферата – колко светла или мрачна ви изглежда тя, дали е цинична, забавна, вдъхновяваща, затрогваща, ужасяваща и др.

Пример: Ако човек желае препоръка, а самият той харесва книгите на Никълъс Спаркс (авторът представя житейски драми – мотивите му са да представя животът такъв, какъвто е. Той описва любовни истории до голяма част с тъжен край – книгите му са романтични, но у нас остава едно усещане за обреченост.). Тези насоки ще ви помогнат да подберете правилното заглавие, което да препоръчате. Според мен подходящо е на човек с такъв вкус да му бъде препоръчана „Аз преди теб“ на Джоджо Мойс.

  1. Водете си записки. Ако изпитвате трудности да запомняте всички книги, които сте прочели, водете си дневник или акаунт в Goodreads, или някаква таблица, или какъвто и да е запис на прочетените книги. Нека той да е леснодостъпен, така че да можете да го извадите по всяко време, дори когато сте на вечеря с приятели. Хубаво е да си добавяте и допълнителни етикети към заглавията като жанр или допълнителна информация, която би ви била полезна.
  2. Задайте основния въпрос. „Коя е последната книга, която ви хареса?“ – това е единственият въпрос, от който се нуждаете, когато трябва да препоръчате книга на човек, когото не познавате. Отговорът ще ви предостави мотиви и тон, с помощта на които да се ориентирате. Ако човекът не се сеща за заглавие или не е от четящите, попитайте го кой е последният филм, който му е харесал. Може да имате късмет и да се окаже, че филмът е адаптация по книга. Дори и да не е така, ще получите насоки какъв сюжет би се харесал.
  3. Четете разнообразно. Ако четете само класики и бестселъри, няма да сте особено ефективни и интересни при препоръчването на книги. Никой не се нуждае да му се казва, че трябва да прочете Дикенс, Стивън Кинг, Агата Кристи или носителят на Нобелова награда за тази година. Четете различни жанрове, разнообразявайте – четете автори от различни народности, етноси и др.
  4. Не бъдете сноби! Никой няма да ви помоли да му препоръчате книга за четене, ако си мисли, че ще ги съдите за текущото им четиво. Бъдете запознати с тенденциите в различните жанрове в последно време. Фантастиката от преди векове тотално се различава от тази, която виждаме днес. Помнете: както всеки влак си има пътници, така и всяка книга си има своите читатели и то с доводи. Бъдете отворени към тези доводи.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

346155335_643757484284876_8050131620832633668_n

Петъчен книговодител – истории с горчилка от живота и наслада от думите

Асоциациите са мерило колко добро е четивото Книгите въздействат първо на способността ни сами да …