Начало / Любопитно / Доказано: Шекспир е писал в съавторство

Доказано: Шекспир е писал в съавторство

shekspir-1-702x336

Част от пиесите на Шекспир са написани в съавторство с други писатели. Такъв извод е направила група учени от 5 страни. Те провели ново изследване на творчеството на Уилям Шекспир с помощта на компютърен анализ и стигнали до извода, че 17 от 44 пиеси, които по-рано са приписвани на Барда, най-вероятно са написани в съавторство. Някои от текстовете са създавани съвместно от самото начало, в други е имало намеса при преизданията, пише The Guardian.

Британският писател Кристофър Марлоу е признат за съавтор на историческата хроника на Шекспир „Хенри VI“. Фамилиите на двамата драматурзи ще се появят на титулната страница на академичното издание, което се подготвя от Оксфордския университет.

Кристофър Марлоу е поет и драматург от XVI век, съвременник и съперник на Шекспир. Литературните историци отдавна изказват предположения за влиянието между тях. Някои учени дори са изказвали предположения, че Марлоу е Шекспир. Но научното общество смята тази версия за абсурдна.

За пръв път изследователите изказаха мнение, че Шекспир понякога е писал в съавторство, през 1986 година. Учените твърдяха, че 8 от 39 пиеси той е написал съвместно с други автори. Тогава тази версия предизвика вълна на възмущение.

Колко по-почтено са постъпили Илф и Петров, както и нашите Братя Мормареви, като не са крили своя съвместен труд!

 

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC_2021

Софийските разказвачи. Истории, писани по жълтите павета

Петима автори, от чиято проза лъха на столица Книгите, които създават софиянци, се раждат всъщност …