Начало / Автори / На НОЩ – с обич и омерзение: Защо трябва да четем, за да можем да смятаме

На НОЩ – с обич и омерзение: Защо трябва да четем, за да можем да смятаме

NEW YORK - NOVEMBER 20, 1952: *** EXCLUSIVE - CALL FOR IMAGE *** JD Salinger poses for a portrait as he reads from his classic American novel "The Catcher in the Rye" on November 20, 1952 in the Brooklyn borough of New York City. Salinger died on January 27, 2010. (Photo by Antony Di Gesu/San Diego Historical Society/Hulton Archive Collection/Getty Images)

Иван ГОЛЕВ

Нашите априорни уважения към хората от НОЩ. Априорни, защото доскоро 99,99 % от нас не бяха и чували за тях. Появиха се от нищото в нашето съзнание и се превърнаха в незаобиколим фактор. Добре, приемаме, че са точните хора за точното място, а не сме ги знаели, защото не сме имали нужда от тях, освен в лично качество по някой медицински проблем или eпидемиологичен казус.

213796_bТова е разбираемо. Но не е разбираемо толкова важни за сегашната ситуация хора да ни правят на идиоти. Нека оставим настрана паникьорските стъпки напред-назад. Но защо ни манипулират с числа, които сами изнасят, а пред очите ни тълкуват така, както им отърва за моментната ситуация.

Да вземем тия прословути пикове, плата, нагорнища и надолнища. Те са напълно произволни. Не може да вадиш заключения от данни, чиято представителност е от порядъка на хилядни от процента за цялото население и да ги размахваш пред очите ни, сякаш се отнасят за всеки един от нас. Днес сте открили заразата в 30 души повече от вчера – и вече слиза адът на земята, и нарамихме раници да катерим поредния пик. А че тези повече заразени, дори не заболели, са в 2 или 3 многочленни семейства или в една болница – това се замита под черджето.

Тръбите, че сме на първо място по най-малко заразени. А срамно мълчите, че сме и на първо място по най-малко тествани. За да сме отличниците на Европа ли? Кого будалкате – 1″а“ клас ли?

216853_bДраги светила, вие ако закрачите пеша между Ягодово и Катуница, ще викнете, че по-равнинна страна от България няма. Качите ли се малко на Витоша, ще заявите, че цялата ни татковина е поставена върху масив подобен на Тибет. А застанете ли в края на Несебър, не се съмняваме, ще откриете, че родината ни граничи на север, изток и юг със световния океан. Това са сметките ви – ни повече, ни по-малко. Разчитате на масовата тъпота. Не само заради някакви ваши си съображения, а и защото отпреде ви са се изтъпанили мисирки, които не намират сили и умствен капацитет да ви извадят от заблудата. Но вие явно само тях акредитирате, само те са ви нужни.

Ние обаче, които четем книги, сме свикнали да мислим. Оттам можем и да смятаме. Затова не ни подценявайте, ако не искате да изгубим всякакво уважение към вас. По убеждение ли говорите по този начин, под натиск ли – вие си знаете. Но утре („Винаги ще има утре”) имената ви ще се свързват не с добрата работа, която сте свършили, а с лъжите и манипулациите, които сте изрекли.

221977_bНай-добронамерено ви съветваме: четете и вие повече книги, за да можете по-добре да смятате. Възприемайте се като литературни герои – понеже каквито се запечатате в читателското ни съзнание, такива ще си останете завинаги. Без значение от коя книга сте – на Алеко Константинов, Карло Колоди или Илф и Петров. Джентълмени или лъжливи селинджъри.

Виж, за Есме и Селинджър в сърцата си имаме само обич. Никакво омерзение!

 

 

Прочетете още

ob_583e38_carlo-collodi

Карло Колоди: „Лъжата бива два вида: на едната лъжа краката са къси, а другата има дълъг нос.“

На 24 ноември 1826 година се ражда Карло Лоренцини, по-известен с псевдонима си Карло Колоди. …