Начало / Свят / Театърът на Шекспир може да затвори заради короновируса

Театърът на Шекспир може да затвори заради короновируса

COVID-19 предизвика финансови сътресения в легендарния „Глобус”

xKxfSgQUhT7CiB8Pe9GL7R70JKe_lXnhR5WXn277N4E

Създаден е по идея на самия драматург през 1599 година с личния труд на участниците в неговата трупа. Само 14 години по-късно дървената постройка изгаря при пожар, но и за краткото си съществуване се превръща в институция, оставила името си през вековете.

През 1997 г. отваря врати точна реплика на първоначалната сграда – при това на няколко метра от мястото, на което издигал снага „Глобус”. Новият театър става правоприемник на онзи от края на 16. век. Според артистичния директор на трупата Мишел Тери в сегашните времена ще оцелеят онези, които имат достатъчно финансови резерви. „Изцяло зависими сме от продажбата на билети и някакви допълнителни артикули, както и от театралните работилници, които провеждаме”, казва тя.

Театър „Глобус” не се вмества в критериите, определени от британското министерство на културата за финансова помощ. Това прави бъдещето му несигурно, а опасността от преустановяване на дейността – съвсем реална. Депутатът консерватор Джулиан Найт коментира, че ще е истинска трагедия, ако кризата покрай коронавируса унищожи такова национално богатство, каквото е „Глобус”.

Театърът е изключителен и от архитектурна гледна точка. Построен е напълно в тон с разбиранията отпреди пет века, като модерните елементи – например пожарогасителите, се броят на пръстите на ръцете. Смята се, че това е и първата сграда в Лондон, чийто покрив е сламен, от големия пожар в града през 1666-а насам.

pdf

Междувременно пък в „Хеликон” се появи ново издание на най-славната творба на Шекспир „Хамлет”, в класическия превод на Владимир Свинтила. Написана преди около 520 години, трагедията остава едно от най-славните произведения в световната драматургия изобщо

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

knihkupectví Kanzelsberger, znovuotevření, prodavačka, zákaznice, rouška, knihy---Shop with books, bookshop, customer, sales manager, face mask, Kanzelsberger

Чешки издатели даряват от печалбата си на книжарниците

Малките се справят по-добре в кризата „Стани герой – Спаси книжарница“ се казва акцията, целяща …