Начало / Свят / Театърът на Шекспир може да затвори заради короновируса

Театърът на Шекспир може да затвори заради короновируса

COVID-19 предизвика финансови сътресения в легендарния „Глобус”

xKxfSgQUhT7CiB8Pe9GL7R70JKe_lXnhR5WXn277N4E

Създаден е по идея на самия драматург през 1599 година с личния труд на участниците в неговата трупа. Само 14 години по-късно дървената постройка изгаря при пожар, но и за краткото си съществуване се превръща в институция, оставила името си през вековете.

През 1997 г. отваря врати точна реплика на първоначалната сграда – при това на няколко метра от мястото, на което издигал снага „Глобус”. Новият театър става правоприемник на онзи от края на 16. век. Според артистичния директор на трупата Мишел Тери в сегашните времена ще оцелеят онези, които имат достатъчно финансови резерви. „Изцяло зависими сме от продажбата на билети и някакви допълнителни артикули, както и от театралните работилници, които провеждаме”, казва тя.

Театър „Глобус” не се вмества в критериите, определени от британското министерство на културата за финансова помощ. Това прави бъдещето му несигурно, а опасността от преустановяване на дейността – съвсем реална. Депутатът консерватор Джулиан Найт коментира, че ще е истинска трагедия, ако кризата покрай коронавируса унищожи такова национално богатство, каквото е „Глобус”.

Театърът е изключителен и от архитектурна гледна точка. Построен е напълно в тон с разбиранията отпреди пет века, като модерните елементи – например пожарогасителите, се броят на пръстите на ръцете. Смята се, че това е и първата сграда в Лондон, чийто покрив е сламен, от големия пожар в града през 1666-а насам.

pdf

Междувременно пък в „Хеликон” се появи ново издание на най-славната творба на Шекспир „Хамлет”, в класическия превод на Владимир Свинтила. Написана преди около 520 години, трагедията остава едно от най-славните произведения в световната драматургия изобщо

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …