Начало / Любопитно / Как ще изглеждат библиотеките на бъдещето: разходка в Кьолн и Орхус

Как ще изглеждат библиотеките на бъдещето: разходка в Кьолн и Орхус

1001-clp-main-entrance-seen-from-loungeВ днешните модерни времена се налага библиотеките да предлагат вече много повече от книги, за да останат актуални, разкрива Дойче Веле. Вдъхновени от скандинавските модели, тези институции на литературната традиция вече са много повече място за среща и горещи точки на културния живот, като рефлектират на ценностите, наложени от икономиката на споделяне.

Кьолнската библиотека

Тук можеш да чуеш всякакви различни езици. Шумно е, а настроението е жизнерадостно в светлите зали. Това е Кьолнският център за обучение на възрастни, който се намира в основната библиотека в немския град.

Съвсем наскоро тук бе открита „езиковата зона“, която е пресечна точка за междукултурни срещи за бежанци и други придошли в Германия, желаещи да подобрят познанията си по немски. Безплатно всеки може да ползва компютър и да се включи в аудио и видео обучителните програми, или да заеме учебници и игри, развиващи езика.

Двама тийнейджъри от Северна Африка седят в секцията с книги и разгръщат илюстрована книжка със заглавие: „Хайде да пазаруваме“. В нея е нарисуван типичният германски магазин с щандове, пълни с плодове и зеленчуци. Всеки от тях има малък етикет с думата на немски: Apfel, Aprikose, Pflaume, Kartoffel, Walnuss. Книгата, която по принцип е предвидена за деца в предучилищна възраст се оказва много полезна и за млади бежанци. Библиотеката е намерила симпатичен начин да приветства с „Добре дошли“ бежанците.

18820602_303В „езиковата стая“ се предлага много пространство, но най-важното са четивата на различни езици – от арабски до кюрдски. Доброволци помагат на сирийски, афганистански и румънски семейства да намерят своето място в Кьолн и въобще в Германия. Ученици от близката гимназия гордо представят резултата от часа си по религия:  Думи и кратки изречения на немски, които децата на бежанците трябва да знаят. Видеоклипът им е лесно достъпен и разбираем за всички и е публикуван в Youtube.

Иновативен център по активности

Кьолнската библиотека е един вид новатор в много области и блести с иновативните си идеи. Това й донесе приза „Библиотека на годината“ за 2015 г. Една от причините за тази награда се необичайните медийни проекти и стратегии за разширяване на обикновените дейности на институцията и преобразуването й в съвременно междукултурно средище.

18820613_401Тази идея обаче не е новост в световен мащаб. По този път от години вървят библиотеките в САЩ и Скандинавия. Библиотеките там отдавна се превърнаха и в места, където гостите и посетителите имат възможност да създават неща, да изобретяват, да се учат да използват различни ресурси – като 3D-принтер, електроника, софтуер и уреди. Използването на 3D-принтер всъщност е най-големият хит сред посетителите, допълва www.dw.de

Най-модерната библиотека в Европа се намира в Дания

В Дания, една добре уредена библиотека е задължителна част за всяка община. Там вече основна дейност е именно помощта за всички граждани, включително – емигрантите. За разлика от това в Германия много местни библиотеки се затварят заради липса на финансиране. В Дания обаче парите за тази дейност не са проблем. Там на образованието се гледа като на бъдеще за следващото поколение.

18820648_401В резултат на това библиотеките в Скандинавия са живи, атрактивни места, където, освен всичко друго, можеш и да заемеш книги, CD-та и DVD-та.

DOKK 1 е пример за новата европейска визия за библиотеката като институция. Тя представлява същински център на знанието и културата. Библиотеката се намира в Орхус, индустриален пристанищен град в Южна Дания и е място за социални срещи на целия град. Орхус ще бъде Европейска столица на Културата през 2017 г. и това доведе до реаранжиране на целия град. DOKK 1 се извисява като футуристична космическа станция, приличаща хора от всички поколения. Тук хората могат, освен да намерят книги, да си удължат паспортите, да си вземат шофьорската книжка, да си платят данъците. А най-хубавото е, че винаги могат да запълнят минутите на чакане за някоя от тези административни дейности, с хубаво четиво – и то без да минават през поредни досадни бюрократични стъпки. Открита само преди година, библиотеката вече е стабилен и предпочитан информационен център за гражданите. Работата на 3D принтерите и тук е хит.

18820658_401„Библиотеките на бъдещето трябва да са в позиция наистина да вдъхновяват хората, дори без стандартните медии и книги“, казва мениджърът на впечатляващата институция Кнуд Шулц. Планирането на DOKK 1 отнема повече от 10 години и резултатът е космополитен център, предоставящ на хората място за събиране, семейни кътове, зали за игри за деца, удобни зони за четене с гледка към пристанището и тихи зони за концентриране и учене.

Шулц допълва, че дългосрочната цел е споделяне на познания между поколенията. В сградата има дори работилница, където младежите могат да се научат от опитни майстори как се поправя тостер, или как се шие на шевна машина и т.н.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …

Един коментар

  1. здравка

    :)