Начало / Свят / Американец спечели Man Booker

Американец спечели Man Booker

man-booker-prize54-годишният Пол Бийти стана първият американец, който печели литературната награда Man Booker. Той бе отличен за четвъртия си роман „The Sellout“ на официална церемония в Лондон.

Наградата донесе 50 000 лири на победителя.

„Не искам да бъда драматичен и да казвам, че писането е спасило живота ми. Но то ми даде живот. Това бе едно много дълго пътуване“, каза развълнуваният Пол Бийти.

Книгата му е определяна от критиците в Щатите като „остра сатира за междурасовите отношения в съвременна Америка“, заради която го сравняват с Марк Твен и Джонатан Суифт.

„Прозата не трябва да е удобна. Истината рядко е красива. „The Sellout“ е роман на нашето време. Неуморно изобретателна модерна сатира, зад чийто хумор се крие радикална сериозност. Пол Бийти убива свещени крави без задръжки и се прицелва в расови и политически табута с остроумие, ентусиазъм, но и с ярост“, каза по време на церемонията председателят на журито за 2016 г. Аманда Форман, цитирана от в. „Гардиън“.

Man Booker бе „отворена“ за писатели извън британската общност през 2014 г. Тази година краткият списък на номинираните включваше двама британци, двама американци, един канадец и един британско-канадски автор.

Прочетете още

man-booker-prize

Дават златна награда Ман Букър

Тази година се навършва половин век от учредяването на наградата Ман Букър – едно от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *