Начало / България / Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал

Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал

izdanie-4-litfestМиграция, идентичност, граници, принадлежност

След по-малко от два месеца ще се проведе Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал. Шестте дни между 13 и 18 декември 2016 г. са времето на най-голямото литературно събитие в страната. Близо 50 чуждестранни и български автори ще бъдат част от програмата на фестивала.

Всяка година СМЛФ съсредоточава международния фокус върху литературата на даден регион. За първи път Фестивалът ще базира изцяло своята чуждестранна програма на тематичността. Тесният „географски“ принцип на обособяване на определена литература ще се разшири в обмислянето на метафорични, езикови и политически граници, в които влизат разнородни интелектуални и литературни подходи към теми като миграция, идентичност и принадлежност. Гостуващите писатели и поети ще бъдат от различни държави, някои от тях напуснали родния си език или страна, други с изразено творческо и биографично отношение към темите, които Фестивалът ще засегне тази година.

Преди месеци за фокус на събитието бе обявена турската литература. Промяната на формата е свързана с нарастващата необходимост от по-разширен разговор и от задълбочен многостранен опит за разбиране на днешното и на другия.

Ние мислим, че литературата е пряка възможност за това. Още повече, когато тя е ангажирана с живо присъствие и диалози, с анализ и различни гледни точки.

Илия Троянов – гост на четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал

Илия Троянов е писател, журналист и издател, роден в България. През 1971 г. семейството му емигрира и получава политическо убежище в Германия. Илия Троянов живее в Германия, Южна Африка, Австрия и в различни части на света, без никъде да се установява трайно. Носител е на литературните награди „Бертелсман“ (1997), „Адалберт фон Шамисо“ (2000), „Марбургската литературна награда“ (1996), наградата за белетристика на Лайпцигският панаир на книгата (2006), Берлинската литературна награда (2007). Книгите му са преведени на двадесет езика. Последният му роман „Власт и съпротива“ беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г.

Известният писател ще бъде гост в рамките на международната програма на четвъртото издание на СМЛФ 2016.

Българските писатели и поети в основната програма:

Участието на българските автори е обусловено в различни тематични линии, които обединяват разговорите и дискусиите с тях.

Над 30 български писатели и поети и заглавията на най-новите им книги ще бъдат част от основната програма на фестивала. Сред тях са: Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Владислав Христов, Георги Тенев, Деян Енев, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Златна Костова, Ивайло Добрев, Иван Димитров, Калоян Праматаров, Камелия Спасова, Катерина Стойкова-Клемър, Марин Бодаков, Момчил Николов, Надежда Радулова, Николай Грозни, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Стефан Стефанов, проф. Цочо Бояджиев.

Предстои обявяването на пълната програма и всички имена на български и чуждестранни автори, участници в събитието.

Шестте дни на Софийския международен литературен фестивал 2016 се провеждат в рамките на 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморното фоайе на НДК, а отделни събития ще се провеждат в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс и Литературен клуб „Перото“.

Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“ ,  в партньорство с Националния дворец на културата,  ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.

Съорганизатор – Министерство на културата на Република България.

Събитието е част от Културния календар на Столична Община за 2016 г. и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” за 2016 г.

Визуалната кампания на фестивала –Havas Worldwide Sofia.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!